внос на горива - обеми

Сивата икономика и контрабандните горива обясняват различията в цените на горивата

Около 1 млрд. лева губи държавата за срок от една година от търговията с горива и тези пари отиват в сивата икономика заради липса на отчетност и неплащане на регламентираните акцизи, такси и данъци. Това заяви в Стара Загора Валентин Златев по време на среща с журналисти.

Валентин Златев е генерален директор на „Лукойл – България” ЕООД, член на надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим - Бур​гас” АД и председател на Българската петролна и газова асоциация.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация основен проблем при контрабандата на горива в България е липсата на качествен контрол от страна на държавата, в частност Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите.

Валентин Златев коментира и гражданските протести срещу високите цени на горивата, като подчерта, че те не са оказали влияние върху понижаването на цените на горивата през последните две седмици. Динамиката в цените се дължи единствено на процесите, които протичат на глобалния петролен пазар и на котировките на основните сортове суров петрол, чиято цена падна под 59 долара за барел тип Брент.

„България е малък пазар, хората карат по-стари автомобили заради ниските доходи и тук по-трудно и по-бавно могат да се наложат технологиите от по-развитите страни, свързани понижаването на вредното влияние на горивата върху въздуха и оптимизиране на  процесите при рафинирането на петрола” - заяви Валентин Златев.              

„По данни на Министерството на финансите от началото на 2017 г. в страната са регистрирани 4225 бензиностанции с фискални устройства. Освен тях съществуват и 1440 ведомствени бензиностанции и неизвестен брой „неофициални” такива. Легалните обекти обслужват 3,7 млн. превозни средства. Това прави по една бензиностанция на 645 автомобила”, изтъкна Валентин Златев. За сравнение в Австрия, където съществува сериозно пренасищане с бензиностанции, регистрираните над 5,2 млн. превозни средства се обслужват от 2685 бензиностанции. Това означава, че средно един обект обслужва приблизително по 2000 автомобила. Средното съотношение в този аспект за Европейския съюз е 3900 автомобила на бензиностанция.

Според Валентин Златев една от основните причини за по-скъпия дизел в сравнение с класовете бензин е превесът на дизелови моторни превозни средства в българския автопарк – както товарни, така и леки автомобили. „Докато през 2016 г., по данни на МВР, бензиновите автомобили у нас са били с половин милион повече от дизеловите, последните данни на КАТ показват, че от общия брой регистрирани превозни средства дизеловите са с 50 хил. повече от бензиновите” - сподели още той. По официални данни общият брой на регистрираните дизелови автомобили в България е 1,216 млн. превозни средства.

Valentin Zlatev„Потреблението на бензин в България в края на 2018 г. практически е на нивото от 2011 г., докато това на дизела е нараснало с 41%”, подчерта Валентин Златев. Общото потребление на горива на вътрешния пазар е нараснало с една трета за последните седем години, като за момента половината от горивата в страната са вносни. Валентин Златев уточни, че за този период вносът на горива се е увеличил със 70%, като България разполага с достатъчно алтернативи в това отношение. Вносът от Румъния на дизелово гориво за 2017 г. възлиза на 240 хил. тона, докато на бензин достига 294 хил. тона. Вносът от Сърбия за същата година при дизела е изчислен на 59 хил. тона, докато този на бензин възлиза на 27 хил. тона.

По данни на Министерството на финансите приходите за държавния бюджет от събрани акцизи за горива за 2017 г. възлизат на 2,272 млрд. лева. Това е 21-процентен ръст в сравнение с 2011 г., когато приходите са изчислени на 1,871 млрд. лева.

Лицензираните данъчни складове в страната са 121. „Лукойл” притежава 4 от тях – уточни Валентин Златев.

 

Валентин Златев коментира изказване за цените на горивата на депутата Веселин Марешки

Валентин Златев: Основният фактор за формирането на цената на нефта са международните котировки

Повече за биодобавката, влагана в дизела и бензина

cena benzin

cena dizel

benzinostantsii bg 

www.infoz.bg  www.infoz.bg