Енергоремонт

Необичаен скок в цената на електроенергията на свободния пазар

В 4 часа на 1 декември, събота, беше изключена леярната пещ в Чугунолеене – Първомай заради 2 - 3 пъти по-високата цена на електроенергията, която беше обявена за днешния ден на сайта на Българската независима енергийна борса www.ibex.bg. Ограничение на потреблението на ток е наложено и в друго предприятие – Енергоремонт – Гълъбово.

Там са спрени термообработващите пещи. Двете предприятия са част от Холдинг Металик – Стара Загора, в който влиза и машиностроителното предприятие Металик АД и други фирми.

Цената, на която се купува днес електроенергия от свободната енергийна борса е 191, 58 лева за MWh. За сравнение, вчера цената на електроенергията беше 84,11 лева за MWh.

„Решихме, че отново има грешка в изчисленето на цената „ден напред“, както се случи преди месец и половина на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за следващия ден от 595,98 лева за MWh, но по-късно призна за грешка и сесията беше анулирана, а цената преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна“, коментира директорът на Чугунолеене - Първомай инж. Живко Станилов. Заводът има да изпълнява спешни поръчки за страната и страни от Европа, дошлите на работа днес работници от сутрешната смяна са върнати. Ако след 14 часа БНЕБ отново публикува толкова висока цена на електроенергията, пещите в „Чугунолеене“ и „Енергоремонт“ отново няма да бъдат запалени. Това ще нанесе на предприятията загуби за десетки хиляди левове. Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар поставя в тежко положение всички предприятия в България и създава реален риск от фалити, е коментарът на ръководството на „Холдинг Металик“.

Няма логично обяснение за подобен скок на цените, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“. На същото мнение са и търговците на електроенергия на свободния пазар.

tsena tok

„Чугунолеене“ - Първомай остана със спряно производство заради висока цена на тока на свобдния енергиен пазар и през следващите дни. С ограничено потребление на електроенергия са и други две големи предприятия от старозагорския Холдинг „Металик“: „Енергоремонт“ – Гълъбово и „Металик“ АД. В „Енергоремонт“ – Гълъбово термообработващите пещи работят само на нощен режим. И в трите предприятия действа вътрешна наредба, според която при борсова цена на тока за мегаватчас над 90 лева се спират всички енергоемки машини и производства. В понеделник, 3 декември, обявената базова цена на тока е 207,21 лева, като в пиковите часове между 9 и 20 часа цената на тока е 256,86 лева. Стойностите са над 3 пъти по-високи от цената на борсовата електроенергия в петък – 30 ноември – 84,11 лв.

Обявената базова цена на тока за вторник (ден напред) от 170,89 лева също е необичайно висока и ще остави „Чугунолеене“ – Първомай с неработеща пещ и ограничения в потреблението на електрическа енергия в „Енергоремонт“ – Гълъбово и „Металик“ АД.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни