КЕВР защитава модела за увеличение на цените на тока

2015 г. е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той и членовете на регулатора са в Народното събрание, където дават разяснения относно предложения ценови модел в енергийния сектор.

КЕВР защитава модела за увеличение на цените на тока, но за едномесечна отсрочка за поскъпването на тока ще стане ясно до дни.

"Удължаването крие ползи и вреди. Ползите биха по-съществени от вредите, само ако предприетите мерки за намаляване с 10% на административните разходи в държавната енергетика през 2015 и още толкова през следващата година, бъдат реално изпълнени" - каза още Иван Иванов. Той уточни, че комисията ще обяви решението си за увеличаването на тока в петък (26 юни).

Парламентарна залаЩо се отнася до намаляването на административните разходи в държавните енергийни дружества, Иванов заяви, че разчетите трябва да бъдат направени от БЕХ.
В защитната си реч в полза на Националната електрическа кампания председателят на регулаторната комисия заяви, че всяко отлагане на предложението за увеличаване на цената на тока ще доведе до допълнителни разходи в системата, които трябва да бъдат компенсирани.

КЕВР е заварила НЕК с дългосрочни стари задължения в размер на 3,3 млрд. лева и натрупан само през 2014 г. текущ дефицит на стойност 646 млн. лева. С добавката от 40 лева за мегаватчас, която ще плаща бизнесът, електрическата компания ще получи 364 млн. лева. Постъпления за над 110 млн. евро през 2015 г. се очакват и от продажбата на квоти въглеродни емисии.

С общите финансови усилия на обществото и бизнеса НЕК ще бъде спасен и щял да завърши регулаторния период с печалба, стана ясно от думите на Иван Иванов.

Той каза още, че следващия месец ще се търси възможност за намаляване на тежестта за малкия и средния бизнес.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни