евро

Бойко Борисов коментира ползите от въвеждане на еврото в България

Сред важните ефекти от влизането на България в еврозоната е дисциплинирането на банковата система. По-ниските лихви по кредитите, стабилна банкова система и това, че при евентуална криза има кой да помогне, са други положителни ефекти на замяната на лева с евро.

България има финансови показатели, които са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза министър-председателят Бойко Борисов. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50% повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният дълг на страната тази година ще падне до 18,6% от брутния вътрешен продукт и ще нареди България сред държавите, които имат най-нисък дълг в Европа - каза още Борисов. Той допълни, че има ръст на инвестициите и че те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, която разчита на износа. Това каза Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог на тринадесетата годишна среща на бизнеса с правителството, в която участва и министър-председателят Бойко Борисов. За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора. Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че България твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната. Той изтъкна, че вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

Валдис Домбровскис коментира, че е информиран за това, че повечето българи са положително настроени към въвеждането на еврото като парична еденица. Това не беше така в Латвия, каза той в отговор на въпрос за сравнение между България и прибалтийската страна в процеса на присъединяване към еврозоната. Същевременно Домбровскис изтъкна, че предстои много работа, за да се обясни на хората в страната какво полезно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде убедено обществото в това. Той посочи, че сега гражданите на Латвия са убедени от ползата от еврото и приветстват решението за отказ от националната валута. Домбровскис посочи още, че при сравнението на процеса на присъединяването към еврозоната на Латвия и България се вижда, че предизвикателствата пред двете страни са доста различни. В Латвия се обсъждаше план за присъединяване към еврозоната, когато тя беше в криза.

Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища при присъединяването на България към еврозоната, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на среща на бизнеса с правителството и посочи, че подобна е била ситуацията в балтийските държави и другите страни, които са се присъединявали към еврозоната. Влизането на страната в еврозоната ще допринесе за предимства за цената на финансирането на българската икономика, както и до по-голяма сигурност на финансовата система, изтъкна Горанов. Няма нито една смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономически инфраструктури, наречена евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

banknote euro

www.infoz.bg  www.infoz.bg