Липсва работна ръка в селското стопанство

Проблемът с липсата на работна ръка в селското стопанство в България стои на дневен ред пред фермерите от няколко години. Увеличава се и възрастта на заетите, а млади хора почти не се ангажират с тази дейност. Независимо, че нетните заплати на механизаторите са по 1000 – 1200 лева.

radoslav hristov„Много от профилираните училища бяха закрити и оттам идва и липсата на нови механизатори, механици. Такива хора все повече липсват” – коментира зърнопроизводителят Радослав Христов.

„Най-големият ни проблем е с намирането на работна ръка. Ние сме кооперация, занимаваме се и с животновъдство, а там ситуацията в това отношение е още по-сериозна. Няма квалифицирани кадри” - споделя Пламен Нешев, председател на земеделска кооперация „Единство” в село Загоре.

Съвременната техника в земеделските стопанства също затруднява производителите в намирането на работници. Трудно се намират хора и за прибиране на реколтата, споделят земеделски производители.

Според Радослав Христов, вносът на работна ръка от трети страни, не е единствената алтернатива за решаването на проблема с липсата на човешки ресурс. „Лично на мен не ми се иска да се стига дотам, като се има предвид, че ние, като държава сме износители на работна ръка и в един момент да започнем да внасяме, не би било добре” – добави Христов. Той е на мнение, че ролята на държавата е да създаде подходяща среда за връщането на българските специалисти в страната.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема