Над 1660 лева на хектар ще получат производителите на череши

„Производителите на череши, съгласно предварителните данни, ще получат значително по-висока подкрепа, като индикативната ставка към момента е над 1660 лева на хектар”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Празника на черешата в град Кюстендил. В региона са концентрирани над 15% от производството на череши в България.

desislava taneva Министърът на земеделието допълни, че по приключилата кампания за директни плащания са кандидатствали над 115 000 земеделски производители, от които 4 260 са кандидатствали за подкрепа на плодове. Декларирани са над 23 000 хектара череши. Десислава Танева уточни, че се отчита трайна тенденция на увеличаване на площите засети с череши.

Министърът обясни, че по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. в област Кюстендил има сключени 184 договора по три от мерките, по които можеха да кандидатстват производители на череши на общата стойност близо 5 млн. лева. Тя припомни, че срокът на програмата няма да бъде удължен и апелира всички производители до 15 септември да приключат проектите си.

Министър Десислава Танева призова малките производители да се сдружават, за да постигат по-добри пазарни условия за продукцията си.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на земеделието и храните)

На подобна тема