Ивайло Калфин: Проблемът с младежите, които не учат и не работят е много голям

Ивайло Калфин: Проблемът с младежите, които не учат и не работят е много голям

Според последното изследване на Агенцията по заетостта, което очертава профила на младежката безработица, материалната мотивация, свързана със заплащането, е водеща, но не е единствена предпоставка за активност на пазара на труда, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на кръгла маса на високо равнище.

„Програмите за субсидирана заетост не биха могли да предложат значително по-високи заплати на младежите, тъй като евентуално повишаване на заплащането за целево привличане на младежи, ще доведе до дестабилизиране на общата икономическа обстановка. Не е приемливо младежи, които нямат опит да получават значително повече от работещи с опит и практика. В днешната икономическа обстановка подобна мярка не би била ефективна“ - категоричен е министърът.

Той изтъкна, че извън размера на заплатата, за повишаване на интереса на младежите към пазара на труда, влияние имат, както перспективите за кариерно развитие, така и възможностите за професионални обучения и квалификации.

„Проблемът с т.нар. „демотивираните млади“, които нито учат, нито работят, е наистина много голям. Ние в министерството разработваме различни проекти и програми, с които да стимулираме активността им. Мотивацията на младите хора у нас е изключително предизвикателство, за справянето с което ще имаме нужда от съдействието както на социалните партньори, така и на неправителствени организации. Отворени сме към всички, които имат добри идеи или проекти, с които да мотивираме младите да работят“ - каза още министър Калфин.

Той участва в кръгла маса на високо равнище „Младежката заетост – предизвикателства и решения“. Форумът е съвместна инициатива на Европейската сметната палата и Сметната палата на България.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на труда и социалната политика)

Светът

Петролен танкер беше похитен в Оманския залив край бреговете на Обединените арабски емирства. Отвлеченият танкер "Асфалт принсес" се е насочил към иранските териториални води, а часове след това похитителите са го напуснали

* * *
Най-малко 4 души са убити и 20 са ранени при атентат с кола бомба в Кабул, близо до жилището на афганистанския министър на отбраната Бисмила Мохамади, който е невредим

* * *
Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната

* * *
Двама души загинаха, 7 са в критично състояние и още 31 са с наранявания след катастрофа на два пътнически влака, станала Западна Чехия

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни