Инфлацията в България през февруари е 3,2% в сравнение с година по-рано

В края на февруари 2019 г. потребителските цени в България са се увеличили с 3,2% спрямо същия месец на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт. На месечна база поскъпването е с 0,5%, а инфлацията от началото на годината (февруари 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,1%. Това е трети пореден месец, през който цените се движат нагоре.

Има и ясна тенденция за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, а през януари – 3%. През август 2018 г. пък инфлацията се ускори до 5-годишен връх.

Тези данни са важни, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на Европейския съюз. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от Европейския съюз с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на Европейската комисия.

През февруари 2019 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са нараснали с 1,7%, алкохолните напитки и тютюневите изделия са поскъпнали с 0,2%. Според данните на Националния статистически институт облеклото и обувките са поевтинели с 2,1%, а цените на режийните остават на нивото от януари. Цените в транспорта са се повишили с 1,2%

От храните най-много са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко - съответно с 3,3 и 3%, олиото - с 2%, чаят - с 1,7%, бирата - с 1,4%. Цените на доматите са скочили с 6,4%, а на краставиците – с 18%, зелето пък е поскъпнало с 35%. От нехранителните стоки най-осезаемо поскъпват горивата, като цената на дизела нараства с 3%, на бензина А95H - с 3,5%, на А98Н - с 2,3%, а на пропан-бутана - с 3,7%. През февруари цените на самолетните билети намаляват с 11,7%, а туристическите пакети - с 2,7%.

Към края на втория месец от 2019 г. цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0,1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, отчитат още от Националния статистически институт.

inflatsiya

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема