Дъжд и гръмотевици в Западна и Централна България

На 30 юни 2015 г. отново ще има превалявания, главно в Западна и Централна България, където ще са по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН). Преобладаващите количества на валежа ще са 5 - 15 л/кв. м, на отделни места в Централна България и планините – между 20 и 30 л/кв. м.

В източните райони превалявания са малко вероятни. В сряда (1 юли) на места, главно в Западна България, ще има валежи. Очаквани количества – между 10 и 15 л/кв. м, на отделни места до 20 - 25 л/кв. м. В четвъртък, главно в Североизточна България, ще има валежи, количества – между 5 и 10 л/кв. м, в отделни райони – до около 20 л/кв. м.

Река ТунджаПрез изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или задържали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове. Водните количества на по-голямата част от наблюдавани реки са около и над праговете за средни води.

Краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките Тунджа, Марица и Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение днес късно вечерта.

Западнобеломорски басейн – в резултат на прогнозирани валежи днес се очаква нивата на реките в басейна да започнат да се повишат: река Места – възможни са съществени повишения в целия водосбор, река Струма – повишения в долното течение. На 1 юли се очаква повишенията да продължат.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на околната среда и водите)

Теми: