ТЕЦ „Марица изток 2” работи със силно намален обем и персонал

До края на годината ТЕЦ „Марица изток 2” ще изпадне в несъстоятелност, ако не се предприемат спешни мерки, заяви на пресконференция в Стара Загора председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров.

 Всеки контрагент на дружеството, който не получи дължими пари навреме, може да поиска такава процедура. За да не се стигне до това синдикатите настояват за промени в Закона за енергетиката с цел да се регламентира, че сумите, която държавната централа харчи за критична инфраструктура ще бъдат признати за разходи. Другата стъпка е да бъде увеличен капиталът на дружеството. В момента 30% от служителите в ТЕЦ „Марица изток 2” са в принудителен годишен отпуск, защото обемът на работа е силно намален. Топлоелектрическата централа е с мощност от 1620 МW, а сега са натоварени само 360 МW, съобщи председателят на КНСБ в централата Деян Дяков. Това от своя страна се отразява на добива на въглища от „Мини Марица-изток”, защото намаляват количествата, които дружеството продава на ТЕЦ „Марица изток 2”, каза председателят Синдикалната организация на КНСБ Наско Митев.

Непосредствено след пресконференцията служители на ТЕЦ „Марица изток 2” и „Мини Марица-изток” се събраха на мирен протест пред комплекс „Верея” в Стара Загора, където в този час започваше енергиен форум на тема „Чиста енергия”. В него участва зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Пред журналисти той заяви, че няма да се допусне фалит на държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2”.

„Държавата е подала необходимите документи в Европейската комисия за увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2” и очакваме в средата на годината това да бъде потвърдено. За месец януари централата отчете печалба от 10 млн. лева, което е допълнителен сигнал към нашите партньори в Европейския съюз, че е намерен устойчив модел на работа” – каза Жечо Станков.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема