В ръцете на Вивиан Майер - най-очакваната фотографска изложба у нас тази година

След Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло, над 100 цветни и черно бели фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография - Вивиан Майер, ще бъдат показани за първи път и в София с изложбата “В нейните ръце”.

Изложбата ще се състои между 23 април и 16 юни в Софийска градска художествена галерия.

Творчеството на Вивиан Майер е открито случайно през 2007 г. и бързо се превръща в сензация. През 2015 г. документалния филм “Да откриеш Вивиан Майер”, посветен на живота и работата ѝ като фотограф, печели номинация за “Оскар”.

Новината, че “В нейните ръце” с куратор Ан Морен, ще можем да видим и в София, дойде преди броени дни от създателите на платформа за представяне на световнопризнати фотографи в България - “Майстори на фотографията”. Изложбата на Вивиан Майер е 11-а поред за “Майстори на фотографията” и ще се случи в партньорство между Фондация „Мусиз, Столична oбщина, Посолство на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography и с благодарност към Колекция Maloof и галерия Howard Greenberg, Ню Йорк.

Вивиан Майер (1926 - 2009) е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името ѝ се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки. Творчеството на Вивиан Майер, открито в последния възможен момент и чиято съдба вероятно е била да се разпръсне или дори изчезне, сега се разкрива пред нас, а тази „обикновена гувернантка”, безименно лице, посмъртно се превръща в това, което е днес фотографът Вивиан Майер.

В края на 2007 г. Джон Малуф, агент на недвижими имоти, купува няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Пред очите му се разкрили забележителни кадри: всевъзможни градски сюжети и истински истории от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те. Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър се убеждавал, че е попаднал на “нещо голямо”. И все повече се питал коя е тази тайнствена и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа, намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер. Феминист, кинокритик, човек с мнение. В спомените на семействата, с които е живяла, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си. 

Интересът към личността на Вивиан Майер започва да расте лавинообразно – не само заради невероятната ѝ история, а и заради забележителните кадри с всевъзможни градски сюжети и истински истории, в които тя улавя пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями, Париж през 50-те. След успешните изложби в Чикаго и Лондон холивудският актьор Тим Рот открива експозицията ѝ в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в The New York Times, Time, The Wall Street Journal, The Independent, The Guardian, телевизиите гръмват с репортажи за Майер. През 2015 г. биографичният филм “Да откриеш Вивиан Майер” (Finding Vivian Maier) е номиниран за Оскар.

Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 000 негатива и филми. В снимките ѝ присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

Self Portrait Estate of Vivian Maier

Kirk Douglas at the premiere of the movie Spartacus 1960 Estate of Vivian Maier

New York Public Library Estate of Vivian Maier

June 25 1961 Estate of Vivian Maier

New York Estate of Vivian Maier

Undated Estate of Vivian Maier

Фотографии:

Автопортрет © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак“, Чикаго, 1960 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Нюйоркската обществена библиотека © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

25 юни, 1961 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Ню Йорк © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Недатиранa © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

NY September 31954 Estate of Vivian Maier

NY 1953 Estate of Vivian Maier

Self Portrait NY 1953 Estate of Vivian Maier

Vladimir Tomashevich 3 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (информация на Фондация „Мусиз“)