Теменужка Петкова: Eнергетиката на България е стабилна, но БСП прави внушения с политически цели

Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се правят инвестиции, някой използва темата за свои политически цели. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод твърденията от страна на БСП по-рано днес, че секторът се управлява некомпетентно.

petkovaВ пресконференцията в Министерството на енергетиката участва и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. Теменужка Петкова припомни, че през 2014 г. дефицитът в НЕК надхвърляше 800 млн. лева, а междуфирмената задлъжнялост беше повече от 1 млрд. лева. С решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране от ноември 2013 г. цените на тока от двете американски централи бяха намалени служебно с 20%, но Националната електрическа компания беше задължена да продължава да изкупува електроенергията им по преференциални цени. От това недалновидно решение само за няколко месеца НЕК натрупа над 300 млн. лева дефицит, посочи енергийният министър. Тя заяви, че в момента се спекулира и с това, че Националната електрическа компания е поискала рекордно увеличаване на цената на електрическата енергия. Заявлението на НЕК е публично оповестено на сайта им и там няма искане за поскъпване от 50%, както твърдят от Българската социалистическа партия, поясни Петкова. По закон електрокомпанията е длъжна да представи всички разходи, които е направила, а колко от тях ще признае регулаторът е отделен въпрос.

Петкова изрази учудване, че БСП иска държавата отново да придобие активите на ЧЕЗ, след като стратегията за приватизация на електроразпределителните предприятия е разработена от правителството и приета от Народното събрание още през 2003 г. Тогава БСП участва в правителството, припомни енергийният министър.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема