Теменужка Петкова: Eнергетиката на България е стабилна, но БСП прави внушения с политически цели

Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се правят инвестиции, някой използва темата за свои политически цели. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод твърденията от страна на БСП по-рано днес, че секторът се управлява некомпетентно.

petkovaВ пресконференцията в Министерството на енергетиката участва и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. Теменужка Петкова припомни, че през 2014 г. дефицитът в НЕК надхвърляше 800 млн. лева, а междуфирмената задлъжнялост беше повече от 1 млрд. лева. С решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране от ноември 2013 г. цените на тока от двете американски централи бяха намалени служебно с 20%, но Националната електрическа компания беше задължена да продължава да изкупува електроенергията им по преференциални цени. От това недалновидно решение само за няколко месеца НЕК натрупа над 300 млн. лева дефицит, посочи енергийният министър. Тя заяви, че в момента се спекулира и с това, че Националната електрическа компания е поискала рекордно увеличаване на цената на електрическата енергия. Заявлението на НЕК е публично оповестено на сайта им и там няма искане за поскъпване от 50%, както твърдят от Българската социалистическа партия, поясни Петкова. По закон електрокомпанията е длъжна да представи всички разходи, които е направила, а колко от тях ще признае регулаторът е отделен въпрос.

Петкова изрази учудване, че БСП иска държавата отново да придобие активите на ЧЕЗ, след като стратегията за приватизация на електроразпределителните предприятия е разработена от правителството и приета от Народното събрание още през 2003 г. Тогава БСП участва в правителството, припомни енергийният министър.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни