До 2018 г. ще бъдат въведени нови такси за товарните автомобили

До края на 2015 година Министерството на регионалното развитие и благоустройството и агенция "Пътна инфраструктура" ще разработят система за въвеждане на система за заплащане чрез тол такси за товарните автомобили над 3,5 тона, преминаващи по магистралите и пътищата в България. Системата ще влезе в действие поетапно до 2018 г.

pavlova stara zagoraТова съобщи в Стара Загора министър Лиляна Павлова.

За леките автомобили ще се запазят винетните стикери, но ще станат електронни, за да има по-голям контрол и събираемост на средствата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в дискусия в Стара Загора в рамките на националната кампания "Да! На българската икономика!", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Камарата на строителите в България и вестниците "Стандарт", "Преса" и "Строител".

"Сред основните приоритети на правителството са довършването на магистралния пръстен на България, в резултат на което ще се облекчи транзитният трафик на тежкотоварни автомобили по първокласните и второкласните пътища в страната. По този начин по-ниският клас пътища ще бъдат обезопасени, а пътните настилки съхранени" - заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тол таксите ще бъдат съобразена не само с изминатото разстояние, но и с вида на пътя, по който се преминава. Това е справедлив модел, защото тежкотоварните автомобили най-много нарушават пътните настилки и таксите ще позволят да се осигурят повече приходи за поддръжката на настилката. С прилагането на публично-частното партньорство, подпомогнато от специален фонд, фирмите, които са инвестирали в строителството на магистрали или тунели, ще събират приходите от тези пътни такси и ще могат да възвърнат вложените средства, стана ясно още от презентацията на Лиляна Павлова.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg