Бойко Борисов: Обмисляме да направим безплатна храната за детските градини

Министър-председателят на България Бойко Борисов посети посети днес множество обекти в Сливен, които се обновяват, а също и няколко села от региона. В област Сливен по оперативни програми са сключени общо 18 договора на стойност 46 млн. лева.

borissovСъс средствата, освен обновяване на градската среда, се финансира също модернизацията на 9 училища и на детски градини, в които се учат близо 2300 деца, и 5 социални обекта, които ще осигурят грижи в процеса на деинституционализация за 265 души - написа премиерът в профила си във фейсбук. Кръговото движение на ул. „Розова градина“ е изградено със средства от правителството - почти 3 милиона лева и е много важно за града. В Сливен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са завършени 18 от одобрените за участие в програмата 51 блока. Още 14 са в етап на строителство. За останалите са обявени обществени поръчки. В квартал „Република“ е изграден напълно нов подход на улица, за който правителството отпусна 1,6 милиона лева. С близо 2 млн. 200 хил. лева е обновено поречието на река Асеновска. В града се обновява и зала „Асеновец“, която не е била ремонтирана от построяването ѝ през 70-те години - информира Бойко Борисов чрез фейсбук.

Министър-председателят Бойко Борисов е посетил новоизградено кръгово кръстовище на натоварената улица „Розова градина“ в Сливен, за което правителството отпусна над 2,3 милиона лева без ДДС. Кметът на Сливен Стефан Радев е заявил, че 400 хиляди лева са спестени от обществената поръчка за кръстовището. „За първи път някой кмет да спести от ремонти. Останалите пари ще ви ги оставим за детска градина”, е заявил Бойко Борисов, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

Градоначалникът на Сливен е подчертал, че без силни финанси няма как да има силни общини.

Министър-председателят Бойко Борисов е разгледал и санираните жилищни блокове в кв. „Сините камъни”, където има санирани 51 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през изминалата година. „Сега почнаха всички да искат санирането. Когато БСП и ДПС говореха против санирането, вие мълчахте. Сега видяха, че има 3 милиарда лева излишък. Управлява се от добри стопани, затова държавата има излишък” - подчерта премиерът Борисов.

Кметът също е потвърдил, че в града продължава да има голям интерес към програмата за саниране на сгради. „Всички се надяват да продължи програмата, за да се включат повече, никога не е правена такава голяма инвестиция” - допълни още кметът на Сливен. Санирането продължава и в момента и по друга сграда в квартала, където живеят 230 души. В община Сливен са завършени 18 от одобрените за участие в програмата 51 сгради.

Премиерът Борисов е видял и обновеният парк по поречието на река Асеновска по ул. „Раковски”, „Антим 1” и ул. „Димитър Пехливанов”, за чийто пробив правителството отпусна 1,6 милиона лева. С предоставеното от оперативна програма „Региони в растеж” финансиране в размер на 2,2 млн. лева са обновени 38 хил. кв.метра обществени пространства по двата бряга на река Асеновска и в ж.к. „Република” в Сливен, които в продължение на години са били изоставени и дори опасни. Изградени са площадка детски велосипеди, велосипедни и пешеходни алеи и алея за бягане. Обособени са площадки за деца на различна възраст и с различни видове съоръжения, спортни площадки, фонтани. Монтирани са арки, беседки и други съоръжения. Има ново осветление и видеонаблюдение. Районът е озеленен. Обособени са нови места за паркиране на автомобили.

Министър-председателят Борисов е бил информиран и за ремонта на зала „Асеновец” в града, за който Министерският съвет предостави 1,4 милиона лева. Сградата не е обновявана от построяването ѝ през 70-те години.

„Над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма работи много добре”, заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в ремонтираната детска градина в Сливен. Тя се обновява с 1,1 млн. лева, предоставени чрез оперативна програма „Региони в растеж”. В нея има 140 деца и една група за деца със специални потребности. „Обмисляме да направим и безплатна храна за детските градини” - допълни премиерът Бойко Борисов в разговор с учителите в детската градина. От ръководството на детската градина са коментирали, че заведението не е ремонтирано от 30 години. Те са изразили задоволството си пред премиера от обновяването на сградата.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker