Добивите от жътвата на пшеницата в страната са добри

Добивите от жътвата на пшеницата в страната са добри

До 5 юли 2019 г. са ожънати над 22% от засетите площи с пшеница, които са 11,3 милиона дка. Средните добиви възлизат на 537 килограма от декар. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриване на жътвената кампания на пшеница в землището на село Вирове, Община Монтана.

Десислава Танева посочи, че по последни прогнозни данни, произведеното количество пшеница ще бъде  около 5,6 млн. тона. Тя уточни, че се очаква добра година при добива на зърнените култури, тъй като показателите са високи за началото на жътвата. Реколтираните площи с ечемик до момента са над 70%, а очакваният добив е 500 хил. тона.

Десислава Танева припомни, че най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“, е процесът на програмиране на новата Обща селскостопанска политика. „Надявам се, че ще намерим добри решения с всички от бранша, защото диалогът е най-верният подход“, каза още министър Танева и пожела успех на земеделците, като тава означава и успех за държавата и за хората.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пожела спорна жътва и добро качество на прибраната реколта. „За нас е чест, че произвеждаме основната суровина за хляба“, каза още той. На събитието присъстваха народният представител Ирена Димова и Веселка Василева, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Монтана, който е домакин на тазгодишната официална церемония по откриване на жътвата.

www.infoz.bg  www.infoz.bg