Не колете прасета, заразени с африканска чума! Защо? (видео)

Деканът на Ветеринорномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора проф. д-р Михни Люцканов, който е сред водещите специалисти по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести при продуктивните животни, съветва хората, които отглеждат прасета, да не ги колят, да не консервират и да не консумират месото под никаква форма ако са болни.

Стопаните обаче задължително трябва да заколят здравите животни. Този процес трябва да премине през наблюдение от ветеринарен лекар, който със сигурност да установи, че животното все още не се е разболяло.

Болните животни са резервоар на болестта, месото от тях - също. Човекът с неговото незнание или заради липсата му на отговорност е разпространителят на заразата.

Заболяването африканска чума по свинете не се предава на човека и хората няма да се разболеят от него. Но рискът е огромен, защото вирусът оцелява с години и всеки път, когато стопанинът се докосне до заразеното месо, той със сигурност ще пренесе болестта отново върху животните от собственото си стопанство, а и на тези при съседа си. Ако сега всички не действат адекватно и пренебрегнат указанията, това означава, че епидемията в личните стопанства ще вилнее с години и там прасета няма да се отглеждат!

„Самият акт на манипулиране – клане, разфасоване, транжиране и всички други съпътстващи действия крият епидемиологичен риск и то огромен” – категоричен е проф. д-р Люцканов.

dr georgi zhelevСъществува обаче и друг риск за хората и той е свързан с възможността те да се разболеят заради друга зараза. Симптомите на африканската чума са сходни с тези на острата лептоспироза. „За разлика от вируса на африканската чума, лептоспирозата е опасна за човека. До 10% е смъртността. Според някои автори е и по-висока. Бременни жени могат да абортират. Това трябва да разберат хората – болни животни не бива да се колят, не бива да се разфасоват, защото крие голям риск” - добави д-р Георги Желев, специалист по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет.

prof mihni lyutskanovПроф. Люцканов коментира още, че заболяването африканска чума по свинете е опасно за всички и че нежеланието на хората да колят здрави животни е погрешно. „Непредприемайки общи действия, изгаряме всички. В това число най-тежко ще пострадат дребните производители. Те трябва най-добре да разберат потребността от въвеждането на тези ограничително-ликвидационни мерки, а не да оказват съпротива” – заяви проф. д-р Люцканов.

От изключителна важност е добрата дезинфекция на фермите, но често тя е неефективна, твърди д-р Георги Желев. „За да бъде дезинфекцията ефективна, един от факторите, който е много важен, е да се съобразим с характеристиките на съответния патоген, в случая с вируса на африканската чума по свинете, с неговата чувствителност към дезинфектантите – кои действат и кои не са ефективни. За всеки патоген те са различни” – обясни д-р Желев. Той съветва хората, отглеждащи животни, да се консултират със специалисти в областта на дезинфекцията, защото дори характеристиките на водата, дали тя е мека или твърда, в отделните райони на страната оказват различно въздействие върху ефективността на дезинфектанта – обясни специалистът по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет д-р Георги Желев.

Хората имат вина за разпространението на заразата от африканска чума по свинете

От 5 август започват проверки в селата в област Стара Загора за нерегламентирано отглеждани прасета

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема