Не колете прасета, заразени с африканска чума! Защо? (видео)

Деканът на Ветеринорномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора проф. д-р Михни Люцканов, който е сред водещите специалисти по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести при продуктивните животни, съветва хората, които отглеждат прасета, да не ги колят, да не консервират и да не консумират месото под никаква форма ако са болни.

Стопаните обаче задължително трябва да заколят здравите животни. Този процес трябва да премине през наблюдение от ветеринарен лекар, който със сигурност да установи, че животното все още не се е разболяло.

Болните животни са резервоар на болестта, месото от тях - също. Човекът с неговото незнание или заради липсата му на отговорност е разпространителят на заразата.

Заболяването африканска чума по свинете не се предава на човека и хората няма да се разболеят от него. Но рискът е огромен, защото вирусът оцелява с години и всеки път, когато стопанинът се докосне до заразеното месо, той със сигурност ще пренесе болестта отново върху животните от собственото си стопанство, а и на тези при съседа си. Ако сега всички не действат адекватно и пренебрегнат указанията, това означава, че епидемията в личните стопанства ще вилнее с години и там прасета няма да се отглеждат!

„Самият акт на манипулиране – клане, разфасоване, транжиране и всички други съпътстващи действия крият епидемиологичен риск и то огромен” – категоричен е проф. д-р Люцканов.

dr georgi zhelevСъществува обаче и друг риск за хората и той е свързан с възможността те да се разболеят заради друга зараза. Симптомите на африканската чума са сходни с тези на острата лептоспироза. „За разлика от вируса на африканската чума, лептоспирозата е опасна за човека. До 10% е смъртността. Според някои автори е и по-висока. Бременни жени могат да абортират. Това трябва да разберат хората – болни животни не бива да се колят, не бива да се разфасоват, защото крие голям риск” - добави д-р Георги Желев, специалист по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет.

prof mihni lyutskanovПроф. Люцканов коментира още, че заболяването африканска чума по свинете е опасно за всички и че нежеланието на хората да колят здрави животни е погрешно. „Непредприемайки общи действия, изгаряме всички. В това число най-тежко ще пострадат дребните производители. Те трябва най-добре да разберат потребността от въвеждането на тези ограничително-ликвидационни мерки, а не да оказват съпротива” – заяви проф. д-р Люцканов.

От изключителна важност е добрата дезинфекция на фермите, но често тя е неефективна, твърди д-р Георги Желев. „За да бъде дезинфекцията ефективна, един от факторите, който е много важен, е да се съобразим с характеристиките на съответния патоген, в случая с вируса на африканската чума по свинете, с неговата чувствителност към дезинфектантите – кои действат и кои не са ефективни. За всеки патоген те са различни” – обясни д-р Желев. Той съветва хората, отглеждащи животни, да се консултират със специалисти в областта на дезинфекцията, защото дори характеристиките на водата, дали тя е мека или твърда, в отделните райони на страната оказват различно въздействие върху ефективността на дезинфектанта – обясни специалистът по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет д-р Георги Желев.

Хората имат вина за разпространението на заразата от африканска чума по свинете

От 5 август започват проверки в селата в област Стара Загора за нерегламентирано отглеждани прасета

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни