Не колете прасета, заразени с африканска чума! Защо? (видео)

Деканът на Ветеринорномедицинския факултет в Тракийски университет в Стара Загора проф. д-р Михни Люцканов, който е сред водещите специалисти по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести при продуктивните животни, съветва хората, които отглеждат прасета, да не ги колят, да не консервират и да не консумират месото под никаква форма ако са болни.

Стопаните обаче задължително трябва да заколят здравите животни. Този процес трябва да премине през наблюдение от ветеринарен лекар, който със сигурност да установи, че животното все още не се е разболяло.

Болните животни са резервоар на болестта, месото от тях - също. Човекът с неговото незнание или заради липсата му на отговорност е разпространителят на заразата.

Заболяването африканска чума по свинете не се предава на човека и хората няма да се разболеят от него. Но рискът е огромен, защото вирусът оцелява с години и всеки път, когато стопанинът се докосне до заразеното месо, той със сигурност ще пренесе болестта отново върху животните от собственото си стопанство, а и на тези при съседа си. Ако сега всички не действат адекватно и пренебрегнат указанията, това означава, че епидемията в личните стопанства ще вилнее с години и там прасета няма да се отглеждат!

„Самият акт на манипулиране – клане, разфасоване, транжиране и всички други съпътстващи действия крият епидемиологичен риск и то огромен” – категоричен е проф. д-р Люцканов.

dr georgi zhelevСъществува обаче и друг риск за хората и той е свързан с възможността те да се разболеят заради друга зараза. Симптомите на африканската чума са сходни с тези на острата лептоспироза. „За разлика от вируса на африканската чума, лептоспирозата е опасна за човека. До 10% е смъртността. Според някои автори е и по-висока. Бременни жени могат да абортират. Това трябва да разберат хората – болни животни не бива да се колят, не бива да се разфасоват, защото крие голям риск” - добави д-р Георги Желев, специалист по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет.

prof mihni lyutskanovПроф. Люцканов коментира още, че заболяването африканска чума по свинете е опасно за всички и че нежеланието на хората да колят здрави животни е погрешно. „Непредприемайки общи действия, изгаряме всички. В това число най-тежко ще пострадат дребните производители. Те трябва най-добре да разберат потребността от въвеждането на тези ограничително-ликвидационни мерки, а не да оказват съпротива” – заяви проф. д-р Люцканов.

От изключителна важност е добрата дезинфекция на фермите, но често тя е неефективна, твърди д-р Георги Желев. „За да бъде дезинфекцията ефективна, един от факторите, който е много важен, е да се съобразим с характеристиките на съответния патоген, в случая с вируса на африканската чума по свинете, с неговата чувствителност към дезинфектантите – кои действат и кои не са ефективни. За всеки патоген те са различни” – обясни д-р Желев. Той съветва хората, отглеждащи животни, да се консултират със специалисти в областта на дезинфекцията, защото дори характеристиките на водата, дали тя е мека или твърда, в отделните райони на страната оказват различно въздействие върху ефективността на дезинфектанта – обясни специалистът по епидемиология и диагностика на инфекциозните болести в Тракийски университет д-р Георги Желев.

Хората имат вина за разпространението на заразата от африканска чума по свинете

От 5 август започват проверки в селата в област Стара Загора за нерегламентирано отглеждани прасета

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Светът

Русия ще ограничи за месеци плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Напрежението между Русия и Украйна се засилва от няколко седмици. Правителството на Украйна обвинява властите в Русия, че търсят повод за война с цел да нахлуе на украинска територия. Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони

* * *
Парламентът на Франция прие законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор. Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години

* * *
Иран започна да обогатява уран до 60% чистота. Този ход ще повиши напрежението в момент, в който страната преговаря със световните сили за евентуалното връщане на САЩ в споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Иран. 60% е доста над равнищата, до които досега Иран е обогатявал уран. Тази стойност остава далеч под 90-те процента, необходими за производството на ядрено оръжие

* * *
През 2020 г. в Германия има спад в регистрираните престъпления, отчасти поради въвеждането на ограничения заради пандемията. Но има увеличение на случаите с посегателство срещу деца, домашно насилие и киберпрестъпност

* * *
8 души са убити при стрелба в обект на куриерската компания „ФедЕкс“ в американския град Индианаполис, САЩ. Има ранени. Стрелецът се е самоубил

* * *
Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

На подобна тема

Най-четеното от последните дни