Мини Марица-изток

„Мини Марица-изток” ЕАД – с реален принос за практическата насоченост на професионалното образование и обучение

„Мини Марица-изток“ ЕАД партнира на две професионални гимназии в област Стара Загора за обучение в реална работна среда по специалности, които са широко приложими в производствената дейност на дружеството. Партньорството означава съвместна работа за 5 - 6 години напред по изграждане на квалифицирани млади работници.

С него младите хора получават много добри перспективи за реализация на пазара на труда.

В края на първото полугодие на 2019 г. 14 ученици от XI клас на Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги С. Раковски“, Стара Загора завършиха учебната година като обучаеми в реална работна среда по професия „Електротехник“, специалност „Електрообзавеждане на производството“, съгласно подписано партньорско споразумение за съвместна работа между дружеството и училището в периода 2016-2020 г., по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система 2015-2019 г.”. От септември 2018 г. те работят по трудов договор в участъците „Ел. ремонт“ в трите рудника под прякото ръководство на едни от най-добре подготвените и опитни специалисти и работници.

Между Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги С. Раковски“, Стара Загора и „Мини Марица-изток“ ЕАД има подписано през 2018 г. споразумение за паралелка от 25 ученика от същата професия и специалност, които през първото полугодие на 2019 г. завършиха VIII клас, и които в XI и XII клас ще работят в рудниците като електрошлосер - ученик дуално обучение.

През 2017 година „Мини Марица-изток“ ЕАД направи заявка за една паралелка дуално обучение от 25 ученици по професията „Машинен техник“, специалност „Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството“ от Професионална гимназия „Св. Иван Рилски“, Раднево. В края на първото полугодие на 2019 година учениците завършиха X клас и подготвят документи за стартиране на практическото си обучение в реална работна среда. През септември 2019 г. с тях ще бъдат сключени трудови договори и те ще работят по два дни седмично в Механичните работилници на трите рудника. Ръководствата на клоновете отделят особено внимание на избора на наставници, които освен да отговарят на нормативните изисквания за образование, квалификация и професионален опит, трябва да бъдат и мотивирани да работят с учениците.

През 2018 година по инициатива на „Мини Марица-изток“ ЕАД се сформира още една паралелка дуално обучение по професията „Машинен техник“, спец. „Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството“, като учениците от тази паралелка завършиха VIII клас.

Центърът за професионално обучение при „Мини Марица-изток” ЕАД координира и организира провеждане на учебни и производствени практики и стажове на ученици и студенти.

На 26 юни 2019 г. беше подписан договор с Професионална гимназия „Св. Иван Рилски“, Раднево за провеждане на производствена практика на учениците от XI клас в клоновете на „Мини Марица-изток“ ЕАД, която беше проведена в периода 1 - 12 юли и приключи успешно.

По сключен договор за периода от 17.06.2017 г. до 07.07.2019 г. „Мини Марица-изток“ ЕАД осигури лятната практика на общо 58 студенти от специалностите „Разработване на полезни изкопаеми“, „Механизация на минното производство“, „Инженерна безопасност“ (магистърска програма) и „Електроенергетика и електрообзавеждане“ от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, София.

Центърът за професионално обучение работи усилено за поддържане и повишаване на качеството на предлаганото професионално обучение, както и за повишаване на степента на удовлетвореност на работодателите от знанията, уменията и компетентностите на придобилите професионална квалификация и от пригодността им за заетост.

www.infoz.bg   www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на „Мини Марица-изток“ ЕАД)

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker