Собствениците на лични стопанства със свине ще получат по 300 лева за дезинфекция

Собствениците на лични стопанства, които отглеждат домашни свине, ще получат по 300 лева. Средствата ще бъдат предоставени за почистване и дезинфекция на стопанствата. Това стана ясно по време на среща на премиерът Бойко Борисов с кметове на населени места в община Пазарджик.

На срещата присъства и и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 300 лева ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. Същата сума ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че предприемачи от Пазарджик са предложили пред 2020 г. да дадат прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени. Той коментира, че ситуацията не е приятна за никой. „Две години успявахме да овладеем заразата, но сега 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза още той. Бойко Борисов е категоричен, че държавата полага огромни усилия да действа така, както казва науката.

От своя страна министър Десислава Танева заяви, че че изплащането ще става след предаден протокол от Областните епизоотични комисии за извършените санитарни дейности. Тя уточни, че това е подкрепата на държавата за тези хора, които се обединяват с всички институции за борба с Африканската чума по свинете. „Трябва да побързаме с изпълнение на мерките, за да може да се използва произведеното месо за собствени нужди. За всички ситуацията е много тежка. Единственият начин да се справим с  болестта е всички по веригата да спазваме мерките, за да ограничим разпространението ѝ. Стопаните ще могат да отглеждат отново домашни прасета след една година и в зависимост от разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. След преминаването на този период, обмисляме няколко варианта за подкрепа на стопаните. Размножаването на домашните прасета може да се осъществи след регистрация на стопанството, съгласно закона, както и изпълнение на мерките за биосигурност“, каза още земеделският министър Десислава Танева.

По време на срещата стана ясно , че срокът за доброволно клане на прасетата в Пазарджик се удължава с една седмица с решение на Областната епизоотична комисия до 11 август 2019 г. включително. Възможността за удължаването в Пазарджик е възможна, тъй като тя не граничи с области, в които има регистрирани огнища на заразата при домашни свине, както и в самата област няма регистрирано огнище на болестта.

300leva praseta

www.infoz.bg  www.infoz.bg