местните избори в България

59 партии и 7 коалиции издигат кандидати на местните избори в България

В местните избори на 27 октомври 2019 г. в България ще участват 59 партии и 7 коалиции. Регистрацията на партии и коалиции приключи вчера. В законовия срок са подадени заявление от 64 партии и 8 коалиции. От тях са регистрирани 59 партии и седем коалиции като е отказана регистрацията на 5 партии и на една коалиция.

Отказите са заради това, че документите им не съответстват на решенията на Централната избирателна комисия или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2500, съобщи Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия. На миналите местни избори през 2015 г. са участвали 74 формации - 71 партии и 3 коалиции.

В Централната избирателна комисия досега са постъпили три сигнала и 9 жалби, съобщи още говорителят на Централната избирателна комисия. Сред важните решения на Централната избирателна комисия е решение с номер 993 за контрол по отпечатването на бюлетините за произвеждане на изборите. Решение 1055 е за броенето на преференциите и процедурата за броене и нанасяне на данните в протоколите. Когато не е отбелязана преференция в бюлетината, тя отива в полза на водача на съответната листа, уточни Александър Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на Европейския съюз, които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. Тези граждани на Европейския съюз, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали, посочи Александър Андреев.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема