робоарт

Директна връзка с Международната космическа станция ще се осъществи от Техническия панаир в Пловдив

Робот художник е една от сензациите на Международния технически панаир, която може да се види от 23 до 28 септември 2019 г. Творбите на рисуващата машина не се отличават от тези, които са направени от хора, твърдят нейните създатели от Сантпетербургския електротехнически университет.

Засега картините са само в сиво, но вече е разработен способ за използване на всички цветове. С помощта на изкуствен интелект ще се получават уникални изображения, каквито са класическите произведения на изкуството.

Глобалният пазар на робоарт вече е факт и бързо ще се развива, обясняват изобретателите на Artcybe. Според тях роботизираната живопис може да се използва от художници, типографи, магазини, музеи и галерии за създаване на висококачествени копия на художествени творби. Artcybe е част от експозицията на Русия, страна партньор на Есен 2019.

За първи път по време на изложението ще бъде осъществена връзка с Международната космическа станция. Сеансът ще се състои на 24 септември между 19 и 19:20 часа. Посетителите ще имат вълнуващо преживяване - директно общуване с хора, намиращи се на повече от 360 километра над Земята. Това е кулминацията в Тържествената вечер на Руската федерация, чието почетно участие се организира от  Министерството на науката и висшето образование. Нейната експозиция  представя  над сто иновативни и научни решения, върхови технологии и изследователски проекти от 50  университета, изследователски институти и иновационни организации в направленията: роботика, микроелектроника, машиностроене, информационни технологии,  изкуствен интелект, усвояване на космическото пространство и други.

Това е само част от новостите, които ще бъдат демонстрирани на Есенния панаир. Основен акцент тази година е цифровизацията, като за първи път ще има Седмица на дигиталните технологии „ДиТех“. Тя обединява експозиции  и събития в областта на информационните и дигиталните технологии, комуникациите, телематиката, блокчейна, умните сгради и градове, логистиката, маркетинга и други сектори.

Една от най-обсъжданите теми ще бъде за киберпрестъпленията и киберсигурността в бизнеса. На нея е посветена конференция на 24 септември, където ще се дискутират киберзаплахите, противодействието срещу тях и правното регулиране във виртуалния свят

35 събития изпълват съпътстващата програма на Международния технически панаир и допълват панорамата на модерната индустрия, представена в изложбите „Ауто сити Пловдив“, „Енеко“, „Инфотех“, „Машиностроене“ и „Стройтех“. Експозициите на близо 600 фирми от 34 държави са разположени в Международен панаир Пловдив.

Те може да се разгледат всеки ден от 9 до 18 часа, а в събота са отворени  до 14 часа. Билетът струва 7 лева, за ученици - 4 лева, а за инвалиди посещението е безплатно.

На снимката:  Млади учени създадоха робот художник, който ще бъде една от сензациите  на Международния технически панаир в Пловдив. Снимка: от сайта на Санктпетербургския държавен електротехнически университет.

www.infoz.bg  www.infoz.bg