Връщаме астрономическото часово време в неделя, 27 октомври 2019

На 27 октомври, неделя, в 4 часа сутринта България се връща към астрономическото часово време. Корекцията на времето е с един час назад (4:00 часа става 3:00 часа). Това означава, че денонощието, в което в България се провеждат местни избори, ще бъде с един час по-дълго.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно часово време с астрономическо да бъде преустановено. Различните държави сами трябва да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или да отчитат часовете според лятното часово време. Прекратяването на смяната на часа засега се отлага за 2021 година.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, заради това, че е изчислено, че се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и тръгване за училище.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено от ползвателя). За часовниците със стрелки и нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Ако някои от уредите ви за мерене на времето не са толкова хитри, за да се справят с промяната сами, не е беда да коригирате часа и след като се събудите в неделния ден. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март отново се прави корекция - към лятно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик, общественик и просветител Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

astronomichesko vreme chasovnik

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: