„Балкански поток“ ще даде възможност за доставка на природен газ от различни източници - конкурентни цени

„Балкански поток“ ще даде възможност за доставка на природен газ от различни източници на конкурентни цени

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна с напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на град Кнежа, от където преминава „Балкански поток“ на територията на Северна България.

По-рано днес беше пуснат в експлоатация първият етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на "Балкански поток" – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа".  

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генераленият директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Министър на енергетиката на Сърбия Аленсандър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до компресорната станция „Странджа“. Според него „Балкански поток“ ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на „Балкански поток“ и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион. По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

Министър Теменужка Петкова и официалните гости инспектираха напредъка на строителните дейности на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км. от компресорна станция „Полски Сеновец“, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо – сръбската граница. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

Винаги съм казвал – там където има големи икономически интереси, където има газопроводи – няма война. И затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. А в България следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото ѝ положение. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на откриването на на първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на „Балкански поток", предава агенция Фокус. Заедно с него в проверката участваха министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представител на министерството на енергетиката на Унгария.

Проектът включва новоизграден преносен газопровод от българо-турската граница, включително и газоизмервателна станция „Странджа". Съоръжението трябва да премине през 11 области на България, като ще достига до българо-сръбската граница. Капацитетът на тръбопровода е 17,5 млрд. куб. метра газ годишно.
България ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби, коментира още Борисов. „Наред с жп линиите и магистралите правим и газови трасета. Докато другите говореха, ние строяхме", каза премиерът.

Премиерът определи проекта „Балкански поток“ като политическа магистрала, тъй като от него нататък "започва войната в Сирия". Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим, заключи той.

„Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", каза още Борисов на откриването на съоръжението. Бойко Борисов добави, че разширението на газовата връзка през българската територия трябва да стане едновременно с изграждането на трасето в Сърбия. Строителните дейности в България се извършват от саудитското обединение "Консорциум Аркад"

По думите на Александър Антич сръбският газопровод, част от "Балкански поток", трябва да е готов до края на годината. Българският премиер посочи в същото време, че се уеднаквяват графиците, така че дейностите да завършат от българска и сръбска страна едновременно.

Бойко Борисов подчерта, че разширението е огромен обект, сложно съоръжение по важен за Балканите проект, в който ще бъдат вложени 1,2 млрд. долара. Борисов отбеляза, че на обекта се работи без прекъсване. Ежедневно 24 вагона с тръби пристигнат в страната, а 60-70 камиона ги транспортират на обекта.

Той допълни, че след изграждането на интерконектора с Гърция, в който България влага 500 млн. евро, ще бъде постигната истинската диверсификация на доставките на природен газ за страните на Балканския полуостров и Унгария. „Балкански поток“ е газопровод, който се планира да бъде свързан с „Турски поток“. Общата му цена се изчислява на над 1 млрд. евро. Откритият днес участък и компресорна станция „Странджа“ са на стойност 75 млн. евро, обясни Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Инвестицията е изцяло на предприятието, а строителството е продължило 6 месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб „Балкан“, подчерта Малинов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че този проект е изключително важен както за нашата страна, така и за целия регион и реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа, предава пресслужбата на ведомството.

Петкова подчерта, че проектът ще осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще повиши енергийната сигурност в региона.

На церемонията присъстваха още заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Макаров коментира, че се открива неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България проект. „Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове“, посочи той.

Тамаш Менцер допълни, че развитието на южния газов коридор ще осигури благоденствието на целия регион. Според него разработването на южния газов коридор е проект, който осигурява диверсификация както на източниците на доставките, така и на маршрутите. „Диверсификация определено означава не само национална сигурност, но и намаляване на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем. Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион", заключи той.

Изграждане на газопреносна мрежа по трасето на Балкански поток

Разширение на газопреносна инфраструктура на Булгартрансгаз ЕАД

www.infoz.bg  www.infoz.bg