8% от инвестициите в България са в аграрния отрасъл

8% от инвестициите в България са в аграрния отрасъл

От 2014 до 2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 7,8 - 8,5 млрд. годишно, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в Сливен. По думите ѝ, продукцията от растениевъдството заема дял от 68,6%, от животновъдството – 23,1%, от селскостопански услуги – 5,9%, а продукцията от второстепенни селскостопански дейности – 2,4%.

„Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са в размер между 1,3 и 1,9 млрд. лева годишно и представляват 8% от инвестициите в икономиката на страната. За периода 2014 - 2018 г. стойността им е 7,7 млрд. лева“ - посочи земеделският министър, съобщиха от пресцентъра.

Тя подчерта, че в световен мащаб България се нарежда сред едни от най-големите износители на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик. „Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“ - отбеляза още тя.

Пред присъстващите министър Танева съобщи, че „Напоителни системи“ ЕАД е в състояние да осигури поливния сезон. „ Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане“ - каза министърът на земеделието. Тя посочи, че независимо от трудностите, които съпътстват стопаните, земеделието в страната ни се развива и данните за производство са добри.

Срещата със земеделските производители е част от информационната кампания по директни плащания 2020 г.