Общините могат да поискат освобождаване на участъци от винетни такси

Всички общини, които искат освобождаване на участъци от платената пътна мрежа от винетна такса, ще имат възможност да го направят възмездно – като плащат за поддръжката им.Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. За да се възползват от тази възможност, е нужно да подадат искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ с обхвата и дължината на отсечките.

Petya Avramova 2

Агенцията ще сключи споразумение с тях, като местните власти ще поемат поддържането на трасетата. При сключване на такива споразумения, ще бъде променено и правителственото решение № 959 от декември 2018 г., като пътищата ще бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа с винетна такса.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е отворена към преговори с всяка една община, каза още Аврамова. Регионалният министър напомни, че през миналата година премиерът Бойко Борисов призова всички общини, които искат републикански участъци на тяхна територия да бъдат освободени от плащане на винетка, да подадат заявление те да станат общински. В рамките на една година имаше заявления от общини, бяха водени преговори, някои се отказаха, информираха от министерския пресцентър.

www.infoz.bg  www.infoz.bg