coronavirus - Bulgaria

Коронавирус в България

В неделя сутрин, 8 март 2020 г., в България са потвърдени 4 положителни проби за коронавирус. Те са на 27-годишен мъж и на 75-годишна жена и на още двама души, които са контактували с тях. Случаите са в Плевен и в Габрово и са констатирани при пациенти в болници. Тези две болници са приведени в карантитен режим на работа. Там няма да бъдат изписвани и приемани нови пациенти.

Събира се информация за заразените пациенти и техните контакти, които са били в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Мерките

Министърът на здравеопазването ще издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците с пациенти – а именно карантиниране на отделенията, в които са пациентите с коронавирус и да се поемат само случаите със спешни сърдечно-съдови заболявания, инсулти и спешна хирургична помощ.

Останалите пациенти няма да се допускат в болниците. Това е едно от предложенията, които ген. Венцислав Мутафчийски – председател на Оперативния щаб и началник на Военно-медицинска академия, даде във връзка с мерките, които държавата да вземе за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Второто предложение към министъра на здравеопазването е да се предадат на болниците и на всички директори на болниците последните новости, до които Китай е достигнал при лечението и диагностиката на инфокцията с коронавирус.

Създадена е анкета, която ще попълват всички пациенти.

Медицинските директори и областните оперативни щабове в срок до 12 часа трябва да посочат какви са резервите от легла на всяко регионално ниво.

От Министерството на финансите трябва да бъдат разписани ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва.

За засегнатите региони в страната ген. Мутафчийски предложи да бъдат забранени учебните занятия и формите на извънкласно обучение.

Освен това да се забранят всички културни прояви на закрито, включително в театри и кина.

Сред предложенията беше и това да се отменят и всички спортни мероприятия.

Председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че още две лаборатории – в Стара Загора и Врана, извършват тестове за коронавирус. Доскоро проби се изпращаха само във Военномедицинската академия и Националната референтна лаборатория.

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни по време на извънредно заседание на правителството, свикано във връзка с 4-те доказани случая на коронавируса в България. Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, каза министър-председателят по време на извънредно правителствено заседание, свикано в неделя преди обяд.

Борисов подчерта, че личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да не се събират на групи. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, каза Борисов. И обясни, че са платени още 4000 нови теста за коронавируса, към 3-те хиляди, които вече има България.

„След края на Министерския съвет сме се уговорили да се подпише договорът в Турция, за да може камионът с медицинска помощ да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането. Другите следващите мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги предложат най-добрите специалист в щаба, за да бъде лишено от всякаква политическа оценка решенията, които се взимат. Ако някой може да намери по-добри специалисти, да ги доведе“, допълни още Борисов.

Той съобщи, че в 14 часа е извикал представители на големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. Както и че от Турция са договорени 50 хиляди защитни маски. Борисов смята, че рамките на месец може произведем 3 милиона маски.

Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Габрово и Плевен да провери на място ситуацията.

От днес, включително, и след края на грипната ваканция, като превантивна мярка срещу разпространението на грип,  остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19,  се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна.  Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.

До 11 март 2020 г. продължава ваканцията за учениците от цялата страна. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост. 

За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.

В Италия под карантина са поставени 16 милиона души. Италианското правителство разпореди поставяне под карантина на една четвърт от населението на Италия (около 16 милиона души) в обширна зона, простираща се от икономическата столица Милано до туристическия град Венеция. Мярката е с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса. Ограничени са влизанията и излизанията в засегнатата зона. Мярката остава в сила поне до 3 април. Заразени в Италия са близо 6000 души, смъртните случаи са над 200.

2019 nCoV 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема