📢Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

📢 Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

❗️ Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
❗️ Избягвайте контакт с болни хора.
❗️ Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
❗️ Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора, призовават от Министерството на здравеопазването.


❗️ Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️ Търсете информация от компетентните институции.

❗️ Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

❗️ Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️ На сайта на Министерството на здравеопазването ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️ Паниката е вредна!

* * *

Заради истерията около разпространението на новия коронавирус, Световната здравна организация опроверава някои от популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията COVID-19 и да изяснява факти, които са доказани:

 1. Новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа.
 2. Пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.
 3. Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето. Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост.
 4. Рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.
 5. Не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена.
 6. UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.
 7. Към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.
 8. Ваксините против пневмония не защитават от коронавируса.
 9. Няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.
 10. Няма данни чесънът да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.
 11. Втриването на сусамово масло в кожата не убива COVID-19.
 12. Всеки може да се зарази, независимо от възрастта.
 13. Антибиотиците не действат на вируса.
 14. Няма лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема