📢Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

📢 Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

❗️ Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
❗️ Избягвайте контакт с болни хора.
❗️ Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
❗️ Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора, призовават от Министерството на здравеопазването.


❗️ Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️ Търсете информация от компетентните институции.

❗️ Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

❗️ Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️ На сайта на Министерството на здравеопазването ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️ Паниката е вредна!

* * *

Заради истерията около разпространението на новия коронавирус, Световната здравна организация опроверава някои от популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията COVID-19 и да изяснява факти, които са доказани:

 1. Новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа.
 2. Пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.
 3. Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето. Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост.
 4. Рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.
 5. Не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена.
 6. UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.
 7. Към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.
 8. Ваксините против пневмония не защитават от коронавируса.
 9. Няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.
 10. Няма данни чесънът да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.
 11. Втриването на сусамово масло в кожата не убива COVID-19.
 12. Всеки може да се зарази, независимо от възрастта.
 13. Антибиотиците не действат на вируса.
 14. Няма лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

 

Ден на енергетика