📢Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

📢 Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

❗️ Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
❗️ Избягвайте контакт с болни хора.
❗️ Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
❗️ Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора, призовават от Министерството на здравеопазването.


❗️ Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️ Търсете информация от компетентните институции.

❗️ Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

❗️ Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️ На сайта на Министерството на здравеопазването ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️ Паниката е вредна!

* * *

Заради истерията около разпространението на новия коронавирус, Световната здравна организация опроверава някои от популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията COVID-19 и да изяснява факти, които са доказани:

 1. Новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа.
 2. Пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.
 3. Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето. Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост.
 4. Рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.
 5. Не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена.
 6. UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.
 7. Към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.
 8. Ваксините против пневмония не защитават от коронавируса.
 9. Няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.
 10. Няма данни чесънът да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.
 11. Втриването на сусамово масло в кожата не убива COVID-19.
 12. Всеки може да се зарази, независимо от възрастта.
 13. Антибиотиците не действат на вируса.
 14. Няма лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема