Полезни съвета за домашна дезинфекция на храните и кухненските площи

Полезни съвета за домашна дезинфекция на храните и кухненските площи

Фондация “Mate Kitchen”, която е посветена на борбата с разхищение на храна, споделя ценни съвети за дезинфекция на хранителните продукти и кухненските площи в условията на разпространение на COVID-19. На сайта може да откриете и полезни идеи за икономично готвене и рецепти с остатъците от хладилника, готови седмични менюта за цялото семейство, бюджетен калкулатор и видео рецепти за домашно приготвена храна.

Платформата ни предлага стотици познати, любими и лесни видео рецепти и е отворена и напълно безплатна за всички. Достъпна е онлайн от всички краища на България. Създадохме я в края на миналата година с идеята да сме в помощ както на хора, които не могат да готвят, така и на такива, които просто искат да си приготвят вкусна храна вкъщи.

Отговаряме на въпроси, свързани с готвенето, онлайн и на фейсбук страницата ни“, споделят създателите.

1. Кухненски повърхности
Всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди. Или ако ползвате най- обикновени дезинфекциращи препарати, просто ги оставете за по-дълго върху повърхността. След като прецените, че е достатъчно време е преминало, избърсвайте винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да ползвате един и същи плот, на който да слагате продуктите, донесени от магазина, и да не ги слагате на произволни места в кухнята. След като измиете и преопаковате продуктите след пазар, задължително дезинфекцирайте още веднъж повърхността.

2. Дъски за рязане
Никога не режете на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, който режете на дъската я измивайте и  дезинфекцирайте добре, за да избегнете разпространението на различни по тип микроорганизми и патогени.

За личната хигиена
1. Задължително след като се върнете от пазар, първо измийте ръцете си по предписание, след което задължително сменете дрехите и ползвайте домакинска/кухненска престилка.
2. По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.
3. Плодовете е хубаво да се изкисват във студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат. Премахвайте кората, където е възможно.
4. Накисвайте зеленчуците за 2-3 часа във студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.
5. Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват.
6. Яйцата задължително се измиват със хлорен разтвор или друг подобен препарат.
7. В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема