Полезни съвета за домашна дезинфекция на храните и кухненските площи

Полезни съвета за домашна дезинфекция на храните и кухненските площи

Фондация “Mate Kitchen”, която е посветена на борбата с разхищение на храна, споделя ценни съвети за дезинфекция на хранителните продукти и кухненските площи в условията на разпространение на COVID-19. На сайта може да откриете и полезни идеи за икономично готвене и рецепти с остатъците от хладилника, готови седмични менюта за цялото семейство, бюджетен калкулатор и видео рецепти за домашно приготвена храна.

Платформата ни предлага стотици познати, любими и лесни видео рецепти и е отворена и напълно безплатна за всички. Достъпна е онлайн от всички краища на България. Създадохме я в края на миналата година с идеята да сме в помощ както на хора, които не могат да готвят, така и на такива, които просто искат да си приготвят вкусна храна вкъщи.

Отговаряме на въпроси, свързани с готвенето, онлайн и на фейсбук страницата ни“, споделят създателите.

1. Кухненски повърхности
Всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди. Или ако ползвате най- обикновени дезинфекциращи препарати, просто ги оставете за по-дълго върху повърхността. След като прецените, че е достатъчно време е преминало, избърсвайте винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да ползвате един и същи плот, на който да слагате продуктите, донесени от магазина, и да не ги слагате на произволни места в кухнята. След като измиете и преопаковате продуктите след пазар, задължително дезинфекцирайте още веднъж повърхността.

2. Дъски за рязане
Никога не режете на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, който режете на дъската я измивайте и  дезинфекцирайте добре, за да избегнете разпространението на различни по тип микроорганизми и патогени.

За личната хигиена
1. Задължително след като се върнете от пазар, първо измийте ръцете си по предписание, след което задължително сменете дрехите и ползвайте домакинска/кухненска престилка.
2. По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.
3. Плодовете е хубаво да се изкисват във студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат. Премахвайте кората, където е възможно.
4. Накисвайте зеленчуците за 2-3 часа във студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.
5. Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват.
6. Яйцата задължително се измиват със хлорен разтвор или друг подобен препарат.
7. В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема