Клаудия Кардинале пристига в България за премиерата на филма, в който играе

Клаудия Кардинале пристига в България за премиерата на филма, в който играе

Световната премиера на българския игрален филм Twice upon a Time in the West (Имало едно време един уестърн), ще се състои на 7 октомври 2015 г. (сряда) в голямата зала на Софийската опера и балет, която за първи път ще отвори вратите си за филмова премиера, в присъствието на 900 VIP-гости.

Комерсиалната премиера на филма ще се състои два дни по-късно, на 9 октомври, едновремено в мрежата на Cinema City и Cine Grand в цялата страна, както и в кината “Одеон”, “Euro Cinema”, Дом на киното, G-8 Cinema и Френски Културен Институт.

Във филма Twice Upon a Time in the West (Имало едно време един уестърн), ще видим една от най-големите звезди на световното кино - Клаудия Кардинале, която за първи път в дългогодишната си кариера и след 140 филма, ще изиграе самата себе си.

Легендарната актриса вече официално е потвърдила присъствието си за премиерата на филма в София в началото на октомври, тази година.

Освен премиерата, организаторите планират пред-премиерна прожекциия и Среща на Клаудия Кардинале и екипа на филма с публиката, в кино-салоните на Cinema City в Paradise Center, на 8 октомври 2015г. (четвъртък), от 19:00 часа.

Режисьор на филма е Борис Десподов (“Коридор №8”, “Три сестри и Андрей”), продуценти са Борис Десподов и Андрей Паунов, а сценарият е дело отново на Борис Десподов и Андрей Паунов, по една оригинална идея на Борис Десподов.

Филмът е продукция на Артхаус Блокбастърс с финансовата подкрепа на ИА Национален Филмов Център в копродукция с Българската Национална Телевизия и Аудиовидео Орфей.

Снимачният период на филма е с продължителност 6 седмици, от 13 февруари до 12 март 2014 г., и от 1 до 10 октомври 2014 г. в пустинята Табернас, в Андалусия (Южна Испания) и от 18 до 23 декември в Париж във Франция. Дистрибутор на филма за България е компанията Синескоп.

Освен Клаудия Кардинале (Клаудия), във филма участват Диана Паскалиева (Мила), изключително популярните испански актьори Алекс Брендемюл (Алекс), Францеск Гаридо (Рико), Хосе Ново (Пепе Фонда), Лаура Конехеро (Лаура), Лаурънс Бъртън (Индианецът гадател и разказвач), както и Красимир Иванов (Робин) и София Станимирова (София).
Оператор на филма е лауреатът на множество международни награди за операторско майсторство Джими Гимферер, монтажът e дело на Винсент Асман, сценографията е на Фернандо Контрерас Диас, звукът е на Момчил Божков, Александър Траянов и Борис Траянов, изпълнителен продуцент Красимир Иванов.

Twice upon a Time in the West (Имало едно време един уестърн) е заснет през 2014г. от българо-испански екип, в пустинята Табернас, Южна Испания, една от най-емблематичните локации за жанра “спагети уестърн”, където през 60-те и 70-те години са заснети над 600 уестърна, включително и класиката “Имало едно време на запад” (Once upon a time in the West) на Серджо Леоне, като и в домът на Клаудия Кардинале в Париж. Филмът е реверанс към творчеството на Серджо Леоне и е един съвременен пост-модерен прочит на един от най-обичаните му филми – “Имало едно време на запад” (Once upon a time in the West).

По време на посещението си в София, за премиерата на филма, на Клаудия Кардинале ще бъде връчено почетното академично звание  “Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ”, след което легендарната актриса ще представи “Отворен клас” пред възпитаниците на НАТФИЗ, който зрителите на БНТ ще могат да видят в рубриката “В Кадър” по КАНАЛ-1
Костюмите на Клаудия Кардинале във филма са на световния дизайнер Джорджо Армани.

Освен голямата италианска актриса, за световната премиера на филма в София ще пристигне и една част от неговия екип, между които операторът Джими Гимферер, монтажистът Винсент Асман и актьорите Алекс Брендемюл, Францеск Гаридо, Лаура Конехеро, Хосе Ново - известен като Пепе Фонда и Лаурънс Бъртън.

В броя си от 19 март 2014 г., най-тиражираното италианско седмично списание “Chi” (700 000 копия), публикува обширно интервю с Клаудия Кардинале, в което актрисата разказва за авантюрата си във филма  Twice Upon a Time in the West и тръпката да се завърне отново на снимачната площадка на Серджо Леоне, за работата си с Борис Десподов и подробен фото репортаж от снимачната площадка на филма.

“Беше страхотна емоция да се завърна след цели 47 години отново на снимачна площадка на “Имало едно време на Запад” на Серджо Леоне и да видя, че всичко е запазено.”

“Лукино Висконти ме научи на всичко, което знам за киното и сега се чувствам длъжна да помагам на млади режисьори, които правят първите си крачки в това изкуство и да се опитам да им предам поне малко от енергията на киното, с което съм закърмена.”

По време на посещението си в София, през 2011 г., в рамките на Международния София Филм Фест, г-жа Клаудия Кардинале е наградена с най-високото отличие на Министерство на Културата на Република България, орден "Златен век”, за цялостния и принос в развитието на световното кино, както и с Наградата на София от Община София, за цялостният и принос към световното кинематография.

Бягайки от съдистичния си съпруг, Мила попада в призрачен град, някъде в пустинята. Сюрреалистичният пейзаж е служил някога за декор на филмите на Серджо Леоне и местните жители живеят все още в сянката на старите уестърни. Мила намира работа, като домакиня в къщата на мистериозна възрастна жена и много скоро открива, че работи не за друг, а за самата Клаудия Кардинале. Между двете жени се ражда приятелство и те намират сили да се изправят срещу наближаващата опастност. Скоро се появяват романтичен каубой и мистичен индианец и границата между реалността и фикцията започва да избледнява, а когато се появява злодеят всичко става като на кино.

{responsivegallery}07-2015/BG-film{/responsivegallery}

infoz autor www.infoz.bg (информация и снимки: Cinescope)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24