Пресконференция на Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса в Стара Загора

Седем са потвърдените случаи на коронавирус от Стара Загора към 10:15 часа на 5 април

Седем са потвърдените случаи на хора с коронавирус от Стара Загора към 10:15 часа на 5 април. Това съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев на пресконференция, предавана онлайн. Първият пациент на 61 години от Казанлък вече е изписан здрав след два отрицателни проби.

Двама от потвърдените с коронавирус са само носители, без симптоми и са под домашна карантина. Става въпрос за съпругата и сина на мъж от село Малка Верея, който е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница. В задоволително състояние е анестезиологът, който е работил в Англия и след завръщането си е настанен в Клиниката с потвърден коронавирус. Той е бил с температура 40 градуса, но вече е свалена.

Няма хора от медицинските екипи с потвърден коронавирус, увери проф. Йовчев. Клиниката по ендокринология, в която бяха настанени двама пациенти с коронавирус ще бъде отново дезинфекцирана и ще бъде отворена най-късно във вторник.

В момента в област Стара Загора под карантина, след завръщане от чужбина, са 247 души, но процесът е динамичен, защото продължават да се прибират български граждани – съобщи директорът на Регионална здравна инспекция д-р Станимир Станков. 14-дневната карантина е изтекла при 832 души.

Проф. Йовчев призова да не се създават фалшиви новини в публичното пространство, защото невярната информация води до натягане на допълнително напрежение. „Никой с дихателни проблеми и оплаквания няма да бъде върнат от болницата. Дейността а лечебното заведение не е преустановена. Затворени са само Клиниката по кожни болести, физиотерапията, преструктурирани са Клиниките по очни болести и уши, нос и гърло. Всички останали звена работят в нормален обем и всеки, който има нужда ще получи медицински грижи. Отново заявявам, че при хора без оплаквания, правенето на тест е безсмислено. Това ще доведе само до финансов разход и няма да даде никакъв резултат. Бързи тестове да се правят само в случай на клиника.Отрицателният резултат няма да ви даде необходимото успокоение“ – каза изпълнителният директор на Университетската болница. Той добави, че лечебното заведение разполага с най-голям брой анестезиолози на територията на Югоизточна България – общо 19. От 12 са специалисти, а 7 са специализанти с над 3-годишен трудов стаж. В момента болницата разполага с 9 респиратора, утре са очакват още три, има 21 анестезиологични апарата, които могат да извършват същите функции.

Проф. Йовчев припомни, че ТЕЛК-овете ще издават решения само по документи и до края на новата работна седмица, тези, които вече са подали документи, ще получат решенията си по пощата.

Топла храна чрез Диетичния стол се доставя на 120 души в община Стара Загора и броят им ежедневно нараства, информира Милена Желева, зам.-кмет и зам.-председател на Общински оперативен щаб. Социалният патронаж доставя храна на над 350 нуждаещи се, които също се увеличават ежедневно. Близо 40 души са заявили желание да бъдат доброволци, но Общината все още не се е възползвала от тях, защото на този етап се справя със собствен ресурс. До 3 април в Дирекция „Бюро по труда“ – Стара Загора са се регистрирали 754 безработни, съобщи още Милена Желева. От името на Общинския оперативен щаб, тя благодари на всички, които спазват предписаните ограничителни мерки и призова хората да се съобразят с тях и по Великденските празници.

Пресконференция на зам.-председателя на Общинския оперативен щаб Милена Желева, директора на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков.

Публикувахте от Община Стара Загора в Неделя, 5 април 2020 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема