2 май 2020: заразени с коронавирус - 1588, починали - 71, излекувани -287

▶ 2 май 2020: заразени с коронавирус – 1588, починали – 69, излекувани – 287 (ВИДЕО)

47 са новозаразените с коронавирус през последното денонощие в България. Общият им брой до момента е 1588. В област Стара Загора няма потвърден нов случай на COVID-19. Към административните области с регистрирани случаи на новия коронавирус се включва и област Разград, където през последното денонощие е регистриран първи случай.

Потвърдените през последното денонощие случаи на COVID-19 са разпределени по области, както следва: Благоевград – 5; Видин – 22; Враца – 1; Кюстендил – 2; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 6; Ямбол – 1.

В лечебни заведения са настанени 317 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 43 са в интензивни отделения или клиники.

Регистрираните случаи при лица-медицински персонал са 174. Четири са новите случаи, установени, както следва: в София - 3; в Плевен - 1.

69 са общо починалите пациенти, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Последният съобщен случай е на починал в МБАЛ – Сливен лекар. Касае се за жена на 43 г., която е работела в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Била е хоспитализирана и интубирана в интензивното отделение на болницата, но въпреки усилията на медиците, се е стигнало до летален изход.

От днес Националният оперативен щаб преустановява ежедневните си брифинги, предавани на живо. Причината е, че се отправят много критики, че те повече вредят на хората, отколкото да помагат, обяви директорът на пресслужбата на Министерски съвет Севдалина Арнаудова. Актуалните данни бяха представени от секретаря на щаба доц. Димо Димов. Информацията за ситуацията ще бъде предоставяна писмено на медиите от пресцентровете на министерствата.

Международната научна общност разглежда три сценария за развитието на коронавирусната пандемия. Първият е серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г. Вторият е за по-голяма вълна през есента и зимата на тази година и последващи една или повече по-малки вълни догодина. Третият е за бавно изгаряне на причинителя на болестта без ясно изразен вълнов модел. Независимо кой от сценариите ще се реализира, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димо Димов. Той допълни, че моделът в света, който ще се прилага и в България, е за постепенно ограничаване на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира дали тези мерки дават ефект, за да се реши дали да се пристъпи към ново либерализиране на мерките или връщане на част от тях.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 май 2020 г. отпадна задължението за носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. Предстои и отварянето на паркове и планини извън населените места, без да се използва градски транспорт и лифтове и без посещения на хижи и туристически обекти.

Доц. Димо Димов и Севдалина Арнаудова

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

На подобна тема