▶ Как ще се проведат държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване след 7-и клас (ВИДЕО)

Държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще се състоят на 1 и на 3 юни, или ще са с 12 дни по-късно от първоначално обявените дати на 20 и на 22 май. Изпитите ще започнат в 9:00 часа, а не както в предишните години от 8:00 часа. На 5 юни е датата за придобиване на професионална квалификация по теория и тя не променена, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че в държавния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев, както и от романа „Тютюн“ на Димитър Димов. На изпитите може да има малко теми и от електронното обучение на учениците.

krasimir valchev

Изучаването на голяма част от предметите от втория държавен зрелостен изпит е приключило още в 11-и клас и само в някои видове училища продължава и в 12-клас, каза министър Вълчев. Той уточни, за да се осигурят равни условия на зрелостниците, вторият държавен зрелостен изпит по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия на втората матура ще отпадне всичко „след елементарни частици“, а от изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони – Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Държавните зрелости изпити, които са по желание на учениците в 12-и клас, ще са на 2 и на 4 юни. Тези изпити ще започват от 8.00 и от 14.00 часа, но на тях се явяват малко ученици. Учениците от 12-и клас ще бъдат уведомени за допускането им до матурите със служебна бележка, която ще получат електронно – до 29 май. До 27-28 май зрелостниците ще може да се консултират с учителите си и да имат изпити за повишаване на оценките си, както това става всяка година.
Дипломите на учениците от 12-и клас ще са им предоставени на 26 юни, или забавянето ще е само с четири дни. По този начин зрелостниците ще може да кандидатстват в университети в България и в чужбина, увери министър Вълчев. Той каза, че е важно да се състоят държавните зрелостни изпити в 12-клас, защото с резултатите от тях приемат 38 български университета от общо 52 висши училища у нас. Ако няма матури в 12-и клас, ще трябва университетите да организират между 200 и 300 приемни изпити, коментира образователният министър.

* * *

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас ще се състои на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Изпитите ще започват както и в предишните години – от 9.00 часа. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той каза, че на външното оценявяне по български език и литература в седми клас няма да са включват въпроси, свързани със сложно съставно и със сложно смесено изречение.

В изпита по литература няма да присъстват произведенията – „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. Тези теми няма да се включват, защото са хронологично по този начин в учебната програма, но това не означава, че тези теми няма да се изучават, обясни министър Вълчев.

На външното оценяване по математика за седми клас няма да се включват задачи с неравенства и с успоредници, съобщи министър Вълчев. Той отбеляза обаче, че до датата на изпитите тези теми ще се изучават, тъй като знанията и уменията се придобиват с натрупване – особено по граматика и информатика. Затова е важно тези теми, които няма да бъдат включени в изпита, да бъдат изучавани – за обща култура и за възпитаване на национално самосъзнание, коментира образователният министър.

За седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, защото са били в контакт със заболели, ще се осигури възможност за провеждане на изпита след PSR тестове в предходния ден или 36 часа предварително. След отрицателен резултат, в отделно помещение, тези ученици от седми клас ще може да положат изпитите си. До преди няколко дни е имало 14 такива ученици. Ако има обаче болни деца, ще се вземе най-благоприятното решение за тях, за да не бъдат ощетени и в предходни години сме имали такива случаи (деца с шарка или с операция в същия ден), обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министър Вълчев каза, че учебната година няма да се удължава и ще продължи неприсъствено, на изпити в училищата ще се явят само учениците от седми и от 12-и клас. Ще има присъствени изпити и за професионална квалификация.

При провеждане на матурите и на националното външно оценяване учениците ще бъдат по-малко в класните стаи, като в учебна стая, с при прозореца – ще е за десет ученици. Затова изпитите ще се състоят в повече изпитни зали. Квесторите ще са по един в зала, но ще има квестори и в коридорите. МВР ще съдейства на МОН преди изпитите – в училищните дворове, да няма струпване на ученици и родители, увери министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

* * *

През тази година да не се провежда националното външно оценяване в четвърти и в десети клас. Националното външно оценяване в четвърти клас трябва да бъде по-оптимизирано, то е необходимо за диагностиката на резултатите, но не трябва да създава стрес за родителите и учителите, каза министър Вълчев. Той отбеляза, че за една малка част от учениците оценките от външното оценяване са важни за продължаването им в следващата образователна степен. Приемането в 11-и клас на учениците от десети клас, които сега са в обединените училища, ще стане въз основа на оценките от удостоверението им за първия гимназиален етап, информира образователният министър.

Красимир Вълчев съобщи, че приемането на учениците в 5-и клас в математическите и в природоматематическите гимназии, за които се използва оценката от националното външно оценяване в четвърти клас, ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с подробности и указания за провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване след 7-и клас

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема