Икономически мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 в България

▶ Какви са икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от COVID-19 в България (ВИДЕО)

Подадени са около 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лева по започналата на 14 май 2020 г. (вчера) схема за безвъзмездно финансиране за микро- и малки предприятия, като документите се приемат само по електронен път. Това информира вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в сградата на Министерския съвет.

На пресконференцията беше съобщена актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Приемът на заявления продължава. Схемата ще работи, докато има налично финансиране.

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз (ИСУН), която е предвидена за друг тип натоварвания, издържа на огромния интерес. Пикът от подавания на заявления е бил между 12 и 13 часа вчера, посочи Томислав Дончев. Той изтъкна, че е имало моменти, когато активните потребители в системата са достигали близо 30 000. По този начин Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще достигне до нови фирми и лица, до които до момента никога не е достигала, допълни вицепремиерът Дончев. Той добави, че подадените проекти по същата програма, в рамките на този програмен период, са били 9 500. Само за период, който е малко по-дълъг от 24 часа, те са над 16 000.

ministerski savet

Трудности в подаването на заявленията са били регистрирани само вчера на обяд. Те са били заради невъзможността на някои потребители да качат заявлението си от първия път.

В схемата все още има свободни пари. При увеличаване на бюджета, те биха могли да бъдат около 60 млн. лева. „Т.е. всички микро- и малки фирми, които отговарят на изискванията, могат да кандидатстват. Системата работи и денем, и нощем, и събота, и неделя. Не се предвижда схемата да бъде затваряна по-рано от другата седмица“, каза още вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му това ще се случи, когато заявеният бюджет надхвърли този, с който се разполага. Дори може да се позволи 5 или 10 процента над договаряне, защото няма сигурност, че всички заявления отговарят на изискванията. Те ще бъдат проверени. Направена е мобилизацията проектите да бъдат оценени по най-бързия начин. Целта е първите преводи да бъдат направени през юни. Договорът се подписа по електронен път.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи на пресконференцията, че се очаква в понеделник, 18 май, по време на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, да бъде предвиден допълнителен ресурс от минимум 20 млн. лева по процедурата „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ . Към момента определеният ресурс е 173 млн. лева.

Към процедурата има изключителен интерес, каза министърът и това е причина за решението за увеличаването на ресурса ѝ, каза министърът. Емил Караниколов припомни, че след съгласуване с Брюксел в оперативната програма има над 600 млн. лева. Караниколов изрази надежда до средата на юни да стартира процедура за по-големи предприятия. Той напомни, че основната цел на оперативните програми е създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност. Има и предприятия, които не са затворили и те имат необходимост от иновации, затова ще запазим и този бюджет, допълни министърът.
Към Българска банка за развитие са подадени от банките 1282 заявки, за да се гарантират кредити по тях, каза министърът.

На страницата на Българската агенция за експортно застраховане вече е публикуван разработен продукт, който ще гарантира презастраховка, като целта е да не се създава междуфирмена задлъжнялост в секторите в България, допълни министър Емил Караниколов.

Пресконференция в Минестерски съвет - 15 май 2020 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Светът

Парламентът на Франция прие законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор. Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години

* * *
През 2020 г. в Германия има спад в регистрираните престъпления, отчасти поради въвеждането на ограничения заради пандемията. Но има увеличение на случаите с посегателство срещу деца, домашно насилие и киберпрестъпност

* * *
8 души са убити при стрелба в обект на куриерската компания „ФедЕкс“ в американския град Индианаполис, САЩ. Има ранени. Стрелецът се е самоубил

* * *
Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни