Детски ясли и градини

▶ Детските ясли и градини приемат децата от 22 май

Работата на детските ясли и детските градини се възстановява от 22 май, петък. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. Кметовете на общини трябва да създадат необходимата организация за процеса в зависимост от специфики.

„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат последната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, допълни министър Ананиев.

На пресконференцията присъстваха също министърът на образованието Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

detski gradini zapisvane

„Ще се измерва температурата на всяко едно дете с обикновен нормален термометър при постъпване през първия ден в детските градини. Родителите ще подпишат декларации за информирано съгласие и споделена отговорност за това че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина“, обясни Ананиев. Родителите ще декларират, че са запознати с мерките, длъжни са да ги изпълняват и ако има проблеми със здравословното състояние на детето, няма да го пускат, уточни министърът на здравеопазването. Предвидени са и други мерки, които осигуряват спазването на социална и физическа дистанция, така че да не се допусне заразяване, ако има болно дете.

Кирил Ананиев добави, че правителството ще предложи да отпаднат задължителните бележки, които се изискват при постъпване в детските градини.

„Апелираме към родителите, ако имат възможност, да оставят децата си вкъщи. Не сме преборили това заболяване. Нашият апел е да си останат вкъщи“ добави министърът на образованието Красимир Вълчев. Посещението на детски градини и детски ясли няма да е задължително и няма да е основание за получаване на социални помощи.

Пресконференция на министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването Килир Ананиев и членове на Националния оперативен щаб

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

На подобна тема