Емил Христов: Трябва да сме сигурни, че 5G мрежата не вреди на здравето на човека, преди да разрешим изграждането ѝ

Трябва да преценим всички „за“ и „против“ преди въвеждането на 5G мрежа за мобилни и интернет комуникации в България, заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. Необходимо е да се изчака категоричното мнение на независими специалисти дали честотните излъчвания от мрежата са вредни за здравето на човека.

emil hristov

Емил Христов направи коментара по повод на това, че в четвъртък, 28 май 2020 г., Комисията по регионална политика към Народното събрание ще разглежда законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, като в него се предлага облекчаване на режима на подмяна на елементите на съществуващите мрежи за мобилна комуникация и се дава възможност да се внедрят елементи от 5-а генерация. В предложението не е изрично посочено, че се визира създаването на 5G мрежа за мобилни и интернет комуникации, но това се подразбира от мотивите.

5g

В България имаше планове през юли 2020 г. да бъде проведен търг за получаване на 5G вълни и в края на годината мрежата да стартира, но се оказа, че част от необходимите честоти в момента са блокирани от военновъздушните ни сили.

Народният представител, който е избран от Старозагорски район, уточни, че е запознат с това, че има много резерви, които идват от различни страни, към въвеждането на 5G мрежата за масово битово приложение чрез крайните мобилни устройства и че някои специалисти са категорично против технологията.

От друга страна има международна комисия за нейонизирани лъчения, която следва стриктно стандартите и твърди, че няма опасност за здравето на човека. „Факт е обаче, че Дания взе категорично решение, че няма да продължи с изграждането на 5G мрежа, докато не бъде доказана нейната пълна безвредност за гражданите“ – уточни Емил Христов. Това стана, след като в датския парламент беше изнесена лекция на тема за влиянието на безжичната радиация.

Подобен информационен модел и поведение при вземане на важни решения са логични и те могат да бъдат повторени и в България – счита Емил Христов.

В България изграждането на подобни мрежи за комуникация се разглежда в Наредба 9, която определя пределнодопустими нива на електромагнитните полета в населените места и хигиеннозащитни зони около излъчващите съоръжения. Тази наредба обаче е от 1991 г. и очевидно не обхваща развитието на технологиите през последните десетилетия. Предлаганите станции от пето поколение ще работят в диапазон от 50 до 60 гигахерца и е много вероятно тези вълни да влияят по някакъв начин върху здравето на хората. „Аз не съм специалист, но мога да цитирам публикация в брой на списание „Radiation Oncology“ от 2018 г., в което един световен лекар и учен препоръчва мораториум върху технологията и изграждането на мрежите в повече от 35 държави – казва Емил Христов. – Моето мнение по въпроса е, че докато не бъде доказано категорично безвредността на милиметровите вълни, не трябва да се престъпва към изграждане на инфраструктурата за 5G.“

Народният представител не отрича, че от изграждането на мрежа от 5-о поколение ще има големи ползи. Ще се повиши скоростта на обмена на мобилни данни, интернетът ще стане още по-привлекателен, мрежата ще помогне за развитието на „интернет на нещата“. Но това ново ниво да достъп до глобалната мрежа не бива да става за сметка на здравето на хората – категоричен е той.

България имаше водеща позиция на Балканите преди години при изграждането на 4G мрежата и изобщо на мобилен интернет. Сега обаче и в съседните държави не се бърза с въвеждането на новата технология и честотен обхват за 5G. Причината за това са съществуващите съмнения за пълната ѝ безопасност.

„Считам, че ще бъде добър знак, ако утре Комисията по регионална политика в Народното събрание отложи този въпрос. Не говоря за отхвърляне, а за отлагане на разглеждането му, докато не бъде категорично доказано, че излъчванията, които ще генерира тази мрежа, не влияят по някакъв начин негативно на човешкото здраве“ – мотивира се заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

 

www.infoz.bg  Илко Груев, www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема