Фото пътеводител представя богатството на Източните Родопи

Най-подробният фото пътеводител на Източни Родопи е вече на книжния пазар у България. Книгата представя 60 туристически забележителности - природни феномени и исторически обекти. Изданието събира в себе си близо 400 цветни авторски снимки, подробно описание на всяка от тях, изчерпателна информация за достъпа до нея – GPS координати, степен на трудност на маршрута, необходимо време за придвижване и др.

Това, което приковава вниманието обаче, е увлекателният разказ на автора – Виолета Евтимова, тръгнала по стъпките на древните траки, за да запознае читателите с митове и легенди, предавани от поколения наред.putevoditel iztochni rodopi

“Преди осем години за пръв път усетих магията на Родопа планина и днес все още ми е трудно да кажа със сигурност кое ме връща тук отново и отново”, споделя авторката. “Източни Родопи е място, наситено с мистика, място, което събужда въпроси, но винаги остава загадка”, допълва още тя.

Изданието е условно разделено на 9 района, в зависимост от основния град, около който са разположени забележителностите. Това са: Ардино, Джебел – Кирково, Ивайловград, Крумовград,Кърджали, Маджарово – Свиленград, Момчилград, Хасково и Черноочене.

Книгата надниква в мистичните тракийски гробници и светилища, като Александровска гробница, Глухите камъни, Орлови скали, Пармаклъ кая...Отвежда ни при опасните мостове от римско време - Дяволски мост, Атеренски мост и мостът при село Нейково. Впечатляващи са и средновековните крепости – Перперикон, Татул, Устра, Неутзикон, както и скалните образувания, датиращи от древността, сред които Саръ кая, скалната гъба край Женда, природният феномен Вкаменената гора и още множество спращи дъха гледки. И отново тук, в Източни Родопи, се е сгушило затихналото от десетки години село Орешари, за чийто някогашен живот свидетелстват само останките от срутените му къщи.

За всеки един от обектите, изданието дава идеи за комбинирани туристически маршрути – еднодневни и двудневни. “Създадохме този фото пътеводител с една - единствена цел – да съберeм цялото обаяние на Източни Родопи и да се превърне тoй в незаменим съветник и спътник при пътуванията в този край от Родината“, споделя издателят Иво Николов.

За издателството: БИКО България е издателска къща, профилирана в издаването на туристически книги и фото-пътеводители. От началото на 2013 година на книжния пазар у нас е една от най-успешните книги-албуми за туризъм и свободно време – „Водопадите в България“. През октомври 2014 година БИКО България представи и единствената по рода си книга у нас за часовникови кули.

 

 

 

infoz autor www.infoz.bg