Връщат се част от мерките за ограничаване на коронавируса

▶ Връщат се част от мерките за ограничаване на коронавируса

Днес България мина психологическата граница от 200 заразени за ден. 240 са новите доказани случаи на заразени с коронавирус в България, което представлява нов негативен рекорд. След силен ръст на доказаните случаи с Covid-19 връща част от мерките за ограничаването на заразата.

ananiev

Всички спортни събития на открито и закрито ще се провеждат без публика, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Решението е съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов. Заповедта влиза в сила от петък и ще важи до второ нареждане.

С втора заповед се забранява на дискотеки, пианобарове, барове, нощни клубове да работят на закрито. Посещенията на открито при заетост от 50% и спазване на дистанция от 1,5 метра ще бъдат разрешени.

С друга мярка от днес се засилва контролът по спазването на мерките. Регионалните здравни инспекции имат инструкции да засилят контрола не само за изпълнение на мерките, а и да предприемат допълнителни мерки, ако се налагат в конкретната област.

Групови празненства с присъствие над 30 човека също се забраняват. Кирил Ананиев подчерта, че част от върнатите мерки се обсъждат сред обществото и има подкрепа за връщането им.

„От няколко седмици отпаднаха доста мерки, тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот – разбира се, при спазване на всички противоепидемични мерки. Гласувахме доверие на българските граждани и на обществените и частни институции, които провеждат мероприятия. За съжаление, анализът, който направихме за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 на ден“, каза министър Кирил Ананиев.

Анализ е показал още, че през следващите дни не се очаква да спадне бройката на носителите на вируса.

 

Видеоконферентна връзка на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и членове на Националния оперативен щаб с областните управители преди обявяването на засилени противоепидемични мерки на 9 юли 2020 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите