Къща музей „Гео Милев“

Къща музей „Гео Милев“ е с нов облик

На финален етап са дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора къща музей „Гео Милев“. Изградена е нова предпазна конструкция на съществуващия в двора на къщата кладенец, тъй като тя беше компрометиране и представляваше опасност за посетителите, обясни уредникът Валя Сотирова.

Тя разказа, че старинните плочки, които са в двора на музея са префугирани, за да няма предпоставки за инциденти.

Възстановителните дейности включваха още пребоядисването на стените в дворното пространство и южната ограда, която заради влага е била нарушена. Частичен ремонт е направен и на покривното пространство, като са пренаредени част от керемидите. Поради предписание от Регионална служба пожарна безопасност е променен начинът на отваряне на входната врата на експозиционната зала.

Ремонтните дейности се финансират от бюджета на Община Стара Загора.

Музеят, който се намира в къщата, в която е израснал великият поет Гео Милев в Стара Загора, е открит през 1953 година. Родителите и роднините на Георги Касабов, както е истинското име на твореца, правят първото дарение на новоизградения музей - редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на различни езици.

В двора на музея се намира Дъбът на Гео Милев – вековно дърво, обявено за природна забележителност, засадено от самия Гео.

IMG 5159 

www.infoz.bg  www.infoz.bg