Красимир Вълчев

Учениците влизат в класните стаи на 15 септември

Учебната година ще започне присъствено за учениците. Към момента ситуацията е твърде несигурна, но в Министерството на образованието и науката са готови с няколко варианта в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще се спазва принцип на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини.

Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата, каза Красимир Вълчев.

Той добави, че ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения, където се смесват потиците. Предстои всяко училище да изготви свой списък от мерки. „Няма съмнения, че годината ще бъде трудна“, призна министърът и допълни, че осигуряването на максимум компенсаторно обучение ще бъде предизвикателство.

„Едната възможност е учениците да останат в дневна форма на обучение, другата алтернатива е да сменят формата на обучение. Ще се постараем да има повече консултации при електронното обучение и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лева на час. Третата възможност е дистанционна форма на обучение. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на обучение“, обясни Красиир Вълчев. Той уточни, че смяната на формата на обучение означава взаимодействие с други учители и смяна на училището.

Вероятно ще има компенсации за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места, каза още министърът. Вълчев е разговарял по темата с премиера. Борсов е изразил съгласие и се очаква скоро депутати да внесат конкретното предложение в деловодството на парламента.

От своя стана зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви, че Столична община ще направи всичко възможно за да осигурим на места на децата. „София е изправена пред големи предизвикателства. В изпълнение сме на 145 обекта, има многократно отправено напомняне на кмета да се осигурят необходимите терени за да се обезпечат строежите на ясли и градини. С нормативи сме, които ограничават адаптацията на определени пространства на яслени и градински места. Има места, където просто няма терени за изграждането на ясли и детски градини", каза той и изрази благодарност към правителството за отпуснатите 65 милиона лева за детските градини и ясли в София.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg