До каква възраст се използва детско столче в автомобила?

До каква възраст се използва детско столче в автомобила?

Малко хора в България знаят до кога е задължително използването на детско столче в автомобила, а именно до достигане на 150 cm височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20% от родителите признават, че не поставят обезопасителен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка.

„Данните са от национално проучване и показват нуждата да стигнем до бъдещите и настоящи родители като по-добре да им обясним колко важно е да спазват правилата за безопасност“ – това подчерта заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при старта на информационна кампания в специализираните магазини за детски стоки. Инициативата е на държавната агенция и се реализира съвместно с магазините от веригата „Комсед“.

От днес в 24 магазина в цялата страна в секцията, където се продават детски столчета, ще бъдат поставени специални информационни табла с най-важната информация, която родителите трябва да знаят – какви видове столчета има; как трябва да се монтират за по-голяма безопасност; до каква възраст се ползват и колко важно е детето да бъде максимално добре обезопасено в превозното средство.

„Много родители отделят месеци да изберат най-добрата бебешка количка. Много по-важно е обаче да отделят поне същото време на детското столче, което ще купят, защото то е пряко свързано с безопасността на детето“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ хората в България осъзнават важността на столчето, но са склонни да правят компромиси, много често поради не добра осведоменост. Затова таблата съдържат и други съвети свързани с практичната употреба и важността от поставяне на обезопасителен колан например.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка монтирана обратно на движението, толкова по-голяма е сигурността му, съветват експертите. Друго основно правило е, че ако детето или бебето се вади от седалката, превозното средство първо трябва да спре. Коланът на задната седалка е задължителен, но до достигане на нужната височина детето трябва да ползва и специална повдигаща седалка, защото в противен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за безопасност.

„Над 30 хил. клиенти посещават търговските ни обекти в цялата страна всеки месец, а уникалните посещения в интернет сайта ни надхвърлят 5 хил. дневно – всички те ще могат да се запознаят със съветите за повече безопасност на децата, когато са на път“, подчерта Галина Гавраилова, изпълнителен директор на „Комсед“. Тя допълни, че информацията ще бъде ценна не само за хората, които планират да купуват детско столче, но за всички родители. „Дългогодишната ни работа ни е убедила, че българският родител търси винаги на-доброто за своето дете и се надявам, че с тази съвместна инициатива ще ги научим на полезни съвети и може би на факти, които до сега не са знаели“, подчерта още директорът на търговската верига.

От Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се надяват и други вериги и специализирани магазини да се включат към инициативата, като проектът за изработка на таблата ще бъдат предоставяни за свободно ползване. Вече са започнали и разговори с други потенциални партньори на инициативата, стана ясно по време на старта на кампанията.

Анализът на пътнотранспортните произшествия с деца през годините показва, че близо две трети от фаталните инциденти с деца на пътя са именно като пътници, а не като пешеходци или велосипедисти. Това налага нуждата от повече целенасочени усилия за повишаване информираността и на родителите, за да бъдат максимално защитени децата им в автомобила.

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24