Старши комисар Георги Хаджиев: Цената на постигнатия граждански мир е 80 ранени полицаи

Всички станахме свидетели на една брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българската полиция, които се опитаха да пробият кордона, да подпалят бали със сено, вечерта станахме свидетели и как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, по тях бяха хвърляни самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби.

Това заяви директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) старши комисар Георги Хаджие, информираха от пресцентъра на МВР.

В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Единствената ни цел с предприетата тактика за действие, която беше изключително пасивна, щадяща, бе да се запази както живота на служителите, така и на мирно протестиращите се граждани. В крайна сметка няма как в продължение на дни, част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци. Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест, в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства и твърди предмети, които хвърляха срещу униформените.

georgi hadjievСтарши комисар Хаджиев уточни, че на един от филтровачните пунктове тази сутрин е намерен коктейл „Молотов“, който най-вероятно е бил подготвен за използване срещу българската полиция. Цената на постигнатия граждански мир през вчерашния ден е 80 ранени полицаи – с различни травматични увреждания и наранявания, фрактури, изгаряния по лицата, различни разкъсно-контузни рани. Повечето от пострадалите служители са прегледани в болничните заведения, а на част от обгазените – е оказана медицинска помощ на място, след което са се върнали обратно в редиците, за да изпълняват служебния си дълг.

Хаджиев посочи, че след преглед на видеонаблюдението в СДВР е установено, че част от тези самоделни взривни устройства се вадят от палатковите лагери, което е повод за стартиралата тази сутрин в 3 часа специализирана полицейска операция по възстановяване на обществения ред и премахване на блокадите на Софийския университет и на Орлов мост. Премахването на блокадите е минало безпроблемно, без напрежение, няма лица, които не са изпълнили полицейските разпореждания, няма и задържани.

Вследствие на агресивните си действия спрямо полицейските служители до момента са задържани 126 души, от тях 60 са с криминалистически регистрации. Има образувани над 15 бързи производства. Директорът на СДВР подчерта, че на място в дирекцията са присъствали двама прокурори от Районна прокуратура, които са осъществявали надзор по законност на действията на полицейските служители. Всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще бъде търсена най-строга отговорност от виновните лица.

Досега единствената ни идея бе да търсим баланс в отношенията, в крайна смета бе преминат праг на търпение, отвъд който стояха действията само на българската полиция. Призивът ни отново е към обществото и гражданите, които имат абсолютното право да протестират, да бъдат изключително внимателни, да не се подават на криминални лица и да спазват законоустановения ред. Няма да допуснем нарушаване на конституционните права на останалите граждани, а именно правото им на свободно придвижване, допълни още Хаджиев.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема