Уникални ретро автомобили бяха представени по време на Рандеву „Августа Траяна“

Уникални ретро автомобили бяха представени по време на Рандеву „Августа Траяна“ в Стара Загора

Уникално автомобилно събитие под името Рандеву „Августа Траяна“ се проведе в Стара Загора. То събра на едно място близо 70 ретро превозни средства, сред които и един автобус. Организатори на събитието бяха Асоциацията на автомобилните историци в България и Община Стара Загора.

Емблематичните за началото на миналия век превозни средства бяха разгледани в парк „Артилерийски“ от стотици любители на коли и мотоциклети. Там бяха връчени и седемте специално изработени купи, произведения на изкуството, излезли изпод ръцете на един от малкото в България майстори по стъклолеене от Пловдив – Иван Ламбров. Тричленно експертно жури определи победителите в изложението, като за втори път и публиката излъчи своя фаворит.

Голямата награда на кмета на Стара Загора получи уникален Volkswagen Hebmuller Cabriolet, който е произведен през 1949 година и е един от едва 157 произведени в света. Сред победителите беше най-старият автомобил, на който се насладиха посетителите – Jowett 7hp Long Four Tourer, с година на производство, далечната 1927. Приз грабна и Rolls-Royce Silver Dawn от 1954 година. Публиката удостои със своята награда Трабант 601 S.

„Искам да изкажа своята благодарност към организаторите на това прекрасно събитие. Те с много любов се впуснаха в създаването на Рандеву „Августа Траяна“. Радвам се, че на този прекрасен празник имаме удоволствието да се насладим на тези красиви автомобили, които да ни пренесат в началото на 20 век“, каза по време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя поздрави всички присъстващи като им пожела днес всички старозагорци и гости на града да си подарят един изпълнен с положителни емоции ден.

През цялото време събитието беше наситено с множество допълнителни мероприятия като музикалната програма, изпълнявана от рок група „Страйк“. За децата бяха организирани занятия с рисунки на асфалт, рисунки на платно, състезание с детски колички и други.Сред приятните изненади за гостите беше и специалният щанд на Туристическия информационен център в Стара Загора, който се представи за първи път. На щанда се предлагат сувенири, ръчна изработка и продукти от липа – един от обичаните символи на Стара Загора. Могат да се купят сладко и вода от липа, както и специално изработени сувенири, изобразяващи липа.

„Общо 5 автомобила направиха своя дебют в Стара Загора. За първи път бяха показани уникални автомобили от които има единици в света“ – съобщи Ганчо Баев, зам.-председател на Асоциацията. Той допълни още, че в събитието са взели участие три английски семейства, които са представили ретро автомобили от Обединеното кралство на Англия.

Традиционно ретро автомобилите преминаха през централните улици на Стара Загора, където продължиха да събират погледи и възхищение от любителите на класическите коли.

Посетителите на ретропарада, освен на красивите автомобили, можеха да се насладят и на специална изложба на ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие от периода на Освободителните войни. Тя беше организирана от старозагорския клон на Дружество „Традиция“. Точно в 12:00 часа членовете на Дружеството прочетоха Прокламацията за обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

IMG 7552

IMG 7573

IMG 7584

IMG 7605

IMG 7639

IMG 7644

IMG 7656

IMG 7661

IMG 7667 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки – пресцентър на Община Стара Загора)

Светът

Решението на Джо Байдън за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз с Австралия и Великобритания, целящ да противодейства на Китай, разгневи лидери в Европейския съюз. Те се чувстват изоставени и приемат този ход като, връщане към политиката на Тръмп спрямо Европа

* * *
В Русия се провеждат парламентарни избори, като всички изборни секции са отворени от петък. Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската федерация продължават до неделя. 110-милиона, имащи право на глас, избират депутати в Думата, долната камара на парламента, а също и представители в регионалните съвети

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни