1 октомври – Световен ден на кафето

1 октомври – Световен ден на кафето

1 октомври е Световният ден на кафето, отбелязван в много страни по света. На този ден най-популярните кафенета често организират интересни инициативи и имат атрактивни празнични предложения за своите посетители, а ние ще се възползваме от специалния повод да си припомним как и къде се появява любимата на всички ароматна напитка и как се развива кафе индустрията в днешно време.

Добре известна е легендата за кафето, която разказва, че за първи път ефектът от него е бил забелязан от етиопски пастири през 9 век, които установили, че козите ставали по-енергични и жизнени, след като са похапнали от растението. Това ги вдъхновило да приготвят напитка от зърната му, като много скоро след това то добило популярност и се разпространило в Африка и Арабския свят.

За родината на кафето и произхода на думата всъщност все още се водят спорове. Според някои източници пастирите от легендата са живели в областта Каффа в Югозападна Етиопия, от където се смята, че произхожда и думата „кафе“. Други смятат, че родина на растението всъщност е Йемен, а друга версия за неговото наименование е, че „кафе” идва от арабското „кауе”, което означава сила, енергия. Тъй като в началото кафето е било известно в Европа като „арабското вино“, някои правят връзка между „кафе” и „кахва”, което на арабски означава „вино”.

Ето и няколко много любопитни факта за кафето, които може би не знаете:

  • Най-популярните сортове кафени зърна са два – Арабика и Робуста. 70% от кафето на световния пазар е Арабика. По-малко популярният сорт Робуста е с по-горчив вкус и 2 пъти по-високо съдържание на кофеин.
  • По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Там се произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място по този показател се нареждат Виетнам и Колумбия.
  • Страната, в която се консумира най-много кафе, е САЩ с внушителните 400 млн. чаши кафе, изпити дневно или 146 млрд. годишно. Но ако говорим за употреба на кафе на глава на населението – то класацията се оглавява от Финландия, а САЩ дори не са в челната десетка.
  • Разтворимото кафе за масово производство е измислено през 1906 година от… Джордж Вашингтон, който обаче не е онзи Вашингтон, за когото всички си помислихме първо, а е белгиец по произход, който създава в Гватемала първото разтворимо кафе, пригодно за масово производство.
  • Първата кафе машина е изобретена през 1827 година във Франция.
  • Смята се, че думата „Cappuccino“ произхожда от приликата на напитката капучино с облеклото, носено от монасите капуцини.
  • Знаете ли кое е най-скъпото кафе в света? То се произвежда от слонски екскременти и се нарича Black Ivory. Една чаша от това кафе струва 50 долара.
  • 57% от кафето се пие на закуска, 34% – без връзка с хранене и 13% – след обяд и вечеря.
  • В една чаша кафе без захар има 0 калории.

В днешно време кафе индустрията става все по-мащабна – любопитно е, че кафето е вторият най-търгуван продукт в световен мащаб след нефта и втората най-консумирана напитка след водата. Произвежда се в над 60 страни в света - около 85% от световното население пие поне 1 чаша кафе дневно, а над 600 милиарда чаши кафе се изпиват годишно.

Иновациите с популярното растение са изключително много – съществуват най-различни топли или студени, пресни или пакетирани кафе напитки. Айскафето например е чудесен начин за освежаване и благодарение на компании като HELL ENERGY Group, които произвеждат внушителните 50 000 кенчета премиум айскафе на час, може да се наслаждаваме на напитката не само през лятото. За да постигне този респектиращ брой, един от най-големите световни производители на енергийни напитки HELL ENERGY Group инвестира над 22 милиона евро и откри наскоро изцяло нова фабрика за тяхното производство на площ от над 11 880 м2 в Унгария. При изключително стриктни хигиенни процедури и иновативна техника за производство се създава магията – айскафе в кен.

Ежедневната ни доза енергия може и да идва под различна форма ароматно кафе, но със сигурност най-консумираната напитка в света след водата се пие и просто за удоволствие. A нa вcичĸи пpoтивници нa ĸaфeтo щe пpипoмним дyмитe нa фpeнcĸия пиcaтeл и yчeн Бepнap льo Бoвиe, ĸoйтo ĸaзвa: „Aĸo ĸaфeтo e oтpoвa, cъc cигypнocт дeйcтвa твъpдe бaвнo, щoм aз гo пия вeчe oceмдeceт гoдини”, се казва в информация на Chapter 4 Bulgaria.


EU coffee imports

През 2019 г. Европейският съюз е внесъл 3 млн. тона кафе от чужбина, с 14% повече отпреди 10 години. Този внос е на стойност 7,5 млрд. евро, сочат данни на Евростат, разпространени днес по повод Международния ден на кафето. По-голямата част от кафето, внесено през миналата година от страни извън Европейския съюз, идват от две държави: Бразилия (932 хил. тона, или 31% от общия внос извън Европейския съюз) и Виетнам (673 хил. тона, 22%). Те са следвани от Хондурас (221 хил. тона), Колумбия (166 хил. тона), Уганда (145 хил. тона), Индия (137 хил. тона), Перу (113 000 тона, 4%) и други. Този внос е реализиран главно в Германия (1,1 млн. тона, или 37% от общия внос) и Италия (604 хил. тона).

През 2019 г. в Европейския съюз са произведени над 1,8 млн. тона кафе, с 3% повече отпреди 10 години. Производството на кафе в Евросъюза е на стойност около 10 млрд. евро и е еквивалентно на около 4,1 килограма на жител през 2019 г.

Сред държавите членки на Европейския съюз Германия е произвела най-много печено кафе през миналата година (572 хил. тона, или 31% от общото производство в Европейския съюз), следвана от Италия (508 хил. тона), Испания (143 хил. тона), Холандия (136 хил. т), Франция (133 хил. т) и Швеция (91 хил. т). Тези шест държави членки формират 86% от общото производство на печено кафе в Европейския съюз. В световен мащаб по-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Там се произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място се нареждат Виетнам и Колумбия.

Кафе се произвежда в над 60 страни в света - около 85% от световното население пие поне 1 чаша кафе дневно, а над 600 милиарда чаши кафе се изпиват годишно, сочат данни, разпространени от производителя на енергийни напитки Hell Energy Group.

Страната, в която се консумира най-много кафе, е САЩ с внушителните 400 млн. чаши кафе, изпити дневно, или 146 млрд. годишно. Но ако говорим за употреба на кафе на глава на населението, класацията се оглавява от Финландия, а САЩ дори не са в челната десетка.

Най-скъпото кафе в света пък се произвежда от слонски екскременти и се нарича Black Ivory. Една чаша от това кафе струва около 50 долара.

EU roasted coffee production

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24