Министърът на здравеопазването: Не се налага затягане на противоепидемичните мерки

„Апелирам гражданите да бъдат спокойни – данните за разпространението на COVID-19 у нас показват, че към настоящия момент не се налага затягане или въвеждане на нови, по-строги мерки. Ще продължим да упражняваме контрол върху спазването на вече въведените противоепидемични мерки“ – заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Към 7 октомври в лечебни заведения са хоспитализирани 1033 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 53 са настанени в интензивни структури. В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към днешна дата са 14% от болничните легла за консервативно лечение и 5% от тези за интензивни грижи. От началото на пандемията до сега заетостта на интензивните легла е около 5%, обясни проф. Ангелов.

Наблюдава се увеличение на броя на заразените с коронавирусна инфекция медицински служители. От началото на пандемията броят им е 1263. Активни към 7 октомври са 278, хоспитализирани са 43-ма, 6 от тях са настанени в интензивни структури.

angelov

От началото на учебната година досега броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детски градини и училища, е 101, карантинираните са 3268. Общият брой на положителните за коронавирусна инфекция учители в детски градини и училища е 133, карантинираните до сега са 119.

„Съобщаваме тези числа, за да покажем къде се намира България и какви са тенденциите. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, на база на последните 14 дни, България се нарежда на 24-то място от 31 страни по заболеваемост, или 43,19 на 100 хил. души население. Страната ни е на 7-мо място по смъртност с 1,19 на 100 хил. души население. Въпреки нарасналата бройка на положителните за COVID-19 случаи, България запазва мястото си и като заболеваемост, и като смъртност“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той даде пример с други европейски държави, където заболеваемостта е нараснала значително: „Например, в Черна гора заболеваемостта е 567 на 100 хил. души население, в Македония е 98,6 на 100 хил. души население, в Босна и Херцеговина – 79,6 на 100 хил. души население. Ръстът в Европейския съюз на 14-дневна база е +23%, което е равно на ръста в България – той също е +23%. За сравнение в Латвия ръстът е с +275%, във Великобритания с +97%, в Словакия с +60%, в Нидерландия с +42%, а в Полша с +55%“.

Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5-то място по 14-дневна заболяемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания, и на 4-то място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

„Болниците ни са обезпечени с медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти. Към 7 октомври в няколко области се забелязва увеличение на хоспитализациите: в Благоевград настанените в лечебни заведения пациенти са 168, от които 10 в интензивни структури; в Бургас – 66, от които 2-ма на интензивно лечение; в Пловдив – 99, от които 6 на интензивно лечение; в София – 250, от които 8 на интензивно лечение“ – съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
По отношение на столицата директорът на РЗИ-София град д-р Данчо Пенчев посочи, че не се наблюдава дифузно разпространение на COVID-19. Той съобщи още, че заради огнище от коронавирус Центърът за настаняване – Военна рампа от днес ще бъде карантиниран.


www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема