Народно читалище „Съзнание – 1900“ в старозагорското село Казанка чества 120-годишен юбилей

Народно читалище „Съзнание – 1900“ в старозагорското село Казанка ще чества 120-годишен юбилей от своето създаване. По този повод на 15 октомври (четвъртък) от 11:00 часа, в центъра на населеното място ще се проведе тържествено честване. По време на празникът ще бъдат поднесени цветя на паметника на Стоян Войвода, първият убит Ботев четник.

Kazanka

„Гордост за нашето село е, че читалището се съхранява вече 120 години и продължава дейността си. Десетилетия наред то изпълнява ролята на народен университет, театър, музикална сцена. Началото на читалището е поставено на 15 октомври 1900 г. от учителя Ангел Козарев. Той събира библиотечен фонд от 290 книги и открива тогавашното читалище“, разказа кметският наместник на село Казанка Eлка Михайлова. Тя допълни, че по време на честването ще бъде засадена бреза, която е символ на духовното просветление и равновесие.

В програма участие ще вземат самодейците на читалището, носещи името „Казанските славеи“, децата от танцово студио „Настроение“ с ръководители Красимир Димитров и Даниела Ишиклиева и народният певец от мъжката фолклорна група на село Тракия Кирил Георгиев.

www.infoz.bg  www.infoz.bg