Често миене и сухи ръце – как да се справим с болезненото напукване?

Честата употреба на сапуни и дезинфекциращи продукти може сериозно да увреди кожата на ръцете. Появяват се микро – и по-сериозни напуквания, повърхността се зачервява, епидермисът е значително дехидратиран и всичко това води до болезнено и неприятно усещане. Има ли начин да се справим с този проблем, въпреки че продължаваме да почистваме ръцете си често?

Посъветвахме се със специалисти и ето какво ни отговориха те.

miene suhi ratse napukvane

Всеки път, когато измиваме ръцете си, самото им намокряне носи влага на кожата. Но подсушаването отново и отново отнема всички естествени масла (липиди) от епидермиса и той става сух и се напуква. Основният път към възстановяването на някои от тези липиди е използването на овлажнители, които доставят допълнително влага и създават защитна бариера върху кожата. Кремовете с алантоин, като тези на La Roche Posay, имат кератолитичен ефект, успокояват раздразненията и насърчават зарастването на пукнатините. Но преди всичко, ако имате отворени, кървящи рани, първо се погрижете за тях – едно от най-добрите средства за това е вазелинът.

Следващият път, когато миете ръцете си, опитайте да отстраните излишната вода с изтръскване, без да подсушавате с кърпа или хартия. След това, докато кожата е още мокра, нанесете подходящия крем, за да заключите хидратацията. Всъщност, когато нанасяте овлажнител върху сухи ръце до голяма степен това е безполезно, тъй като продуктът не успява да се абсорбира добре.

Трябва ли да избягваме определени сапуни?

Доста от измиващите средства са агресивни, но с особено внимание трябва да се подхожда към препарата за почистване на чинии, който не е създаден за миене на кожата. Той ще пресуши епидермиса значително само след еднократно използване, затова се насочете към сапуни, предназначени за ръце. Няма определени съставки, които да търсите, но ако формулата включва глицерин, това ще бъде от полза.

Увеличава ли се рискът от заразяване с вирусна или бактериална инфекция, когато кожата е напукана?

Малките рани дават възможност на бактерии и вируси като стафилококи и гъбични инфекции да влязат в тялото и да причинят здравословни проблеми. Пробивът в кожата означава също, че по-лесно можете да предадете инфекции от себе си на други. Затова се препоръчва, ако работите главно с ръцете си да носите ръкавици, но най-добре, ако е възможно, да отделите време раните да зараснат.

alatonin La Roche Posay kremove 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24