Часовник за подарък – 6 фактора, които трябва да съобразите при покупката

Часовник като подарък – 6 фактора, които трябва да съобразите при покупката

Предстоят празниците и вероятно си мислите какви подаръци можете да подарите на близките си. Една от опциите е часовник, който е отличен избор за почти всеки! Пазарът на часовници обаче е огромен и понякога объркващ. Това е валидно дори когато купувате за себе си. Когато купувате за някой друг, става още по-трудно.

За щастие можете да стесните търсенето, като вземете предвид факторите по-долу:

Цена

Един от най-добрите начини за опростяване на процеса е изборът на ценовия лимит. Следвайте някои стандартни ценови диапазони и това, което обикновено разбирате от тях:

 • Под 100 лева – добре изработен часовник с кварцов механизъм и конвенционални материали.
 • От 100 до 300 лева – висококачествени кварцови модели, някои основни автоматични движения и потенциал за разширени функции, като хронограф, календар и тахометър.
 • От 300 до 1000 лева – автоматичен механизъм за навиване или висококачествен швейцарски кварцов часовник.
 • От 1000 до 10 000 лева – автоматичен механизъм за навиване, часовник, изработен с невероятно майсторство и качество.

Независимо с какъв бюджет разполагате, винаги сравнявайте цената на избрания часовник и се стремете към изгодна покупка. Можете да разгледате сайта за маркови часовници Timebox.bg, където ще намерите селектирани часовници на изгодна цена.

Механизми

Споменахме част от часовниковите механизми в горния раздел. Ако не сте сигурни какво означават, терминът се отнася до това как функционира часовникът. Трите основни типа задвижване на часовника са както следва:

 • Кварц – това задвижване разчита на комбинацията от малък кварцов кристал и батерия, за да го захранва. Часовниците, които са кварцови, са най-достъпните на пазара.
 • Автоматично механично навиване – ако някога сте виждали часовник с отворен циферблат тип скелетон, който показва вътрешната работа на машината, това вероятно е било автоматичен модел. Не всички от тях обаче показват механизма си. Това движение по същество е малка тиктакаща машина, която се зарежда от движението на китката ви, откъдето идва и името „автоматично“.
 • Ръчно навиване – най-рядко срещаният тип механизъм е този с ръчно навиване. Той е почти същият като автоматичния, но вместо да се самонавива, трябва да правите това ръчно.

Личност на притежателя и функции

Различните часовници се предлагат с разнообразни функции. Те могат да бъдат водоустойчиви до стотици метри, да отчитат температурата, да проследяват данните за фитнес и много други.

Когато купувате такъв като подарък, преценете личността и начина на живот на човека, на когото го подарявате. Голям фен е на спортовете на открито? Носи ли често бизнес облекло? Отговорът на тези въпроси може да ви насочи при избора. Един пример би бил закупуването на Fitbit за фитнес. Друг е получаването на здрав и тежък часовник за някой, който често ходи на къмпинг.

Къде ще се носи часовникът?

 • Ежедневно носене – ако получателят на подаръка е човек, който носи часовници всеки ден, ще искате да изберете такъв, който има гъвкава естетика и се вписва почти навсякъде.
 • Официални поводи – нужен ви е малък, елегантен часовник, с изчистен дизайн.
 • За спортуване – потърсете удобен часовник, което няма да се разпадне при тежки упражнения и водни спортове. Софтуерът за проследяване на фитнес е бонус.
 • Водоустойчив – херметизиран часовник, който е водоустойчив на разумна дълбочина.

Размер

Размерът на часовника е по-важен, отколкото повечето хора първоначално биха си помислили. Обърнете внимание на това колко милиметра е циферблатът на вашите потенциални часовници за подаръци. Трите фактора, които трябва да вземете предвид, са настройката, размерът на китката и личният стил. Като цяло, по-малките китки, по-фината мода и официалните събития изискват по-малки часовници. Обратното – колкото по-масивен е часовникът, толкова е по-подходящ за спортни дейности и за ежедневно носене.

Верижка

Четирите материала, от които можете да избирате, са метал, кожа, каучук и текстил. Всеки има различен външен вид и има смисъл от различен избор. Металът и кожата са най-често срещани и са подходящи при почти всички ситуации. Каучукови и текстилните каишки са най-подходящи за хора, които искат уникален външен вид.

Прочетете още: Видове каишки и верижки при часовниците

Истината за правенето на подаръци е, че вашият любим човек вероятно ще оцени каквото и да му подарите. И все пак, да помислите за закупуването на продукт, който отговаря на тяхната личност, си струва отделеното време и енергия. Ако решите, че часовникът има смисъл за следващия ви подарък, вече знаете кои фактори да вземете предвид и как да направите идеалния избор.

branded watches timebox bg 01

branded watches timebox bg 02 

www.infoz.bg  www.infoz.bg