Пристига американска военна техника за многонационална подготовка

В България пристига американска техника за провеждането на планираната съвместна многонационална подготовка Black Sea Rotational Force - PLATINUM LION 16-1 . В състава й влизат 4 танка М1, бронетранспортьори „Страйкър“, артилерийски системи и поддържаща техника.

Black Sea Rotational Force 13 LogoБългарската страна ще участва с бронирана техника и техника за осигуряване и поддръжка. В съвместната подготовка ще вземат участие 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ както и 35 военнослужещи от Румъния. От българска страна ще участват сили на Сухопътни войски от състава на 61-а механизирана бригада, Националния военен университет и Съвместното командване на силите.

Учението ще се проведе на два етапа през месеците септември и октомври на учебен полигон „Ново село“. Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции по поддържане на мира, както и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от Морската пехота на САЩ и формированията от българските Въоръжени сили.

Учението ще допринесе за повишаване на възможностите и способностите на Българската армия за участие в съвместни многонационални операции.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на отбраната)