България получи първите количества природен газ от Азербайджан

През модернизираната компресорна станция „Петрич“ вече преминават първите доставки на природен газ от Азербайджан за България, което е важна крачка за реализацията на основната стратегическа цел на правителството за диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на конкурентни цени. Очаква се намаляване на цената на природния газ за българския пазар за месец януари.

Крайната доставена цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на българското държавно енергийно дружество „Булгаргаз“ ЕАД да подаде заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране за намаляването на цената на горивото. Днес (1 януари 2021 г.) Комисията ще разгледа на закрито заседание заявката на „Булгаргаз“ за цената на суровината от 1 януари. Преди броени дни на откритото обсъждане на цената от компанията заявиха, че ще обявят промените, свързани с първите доставки от „Шах Дениз ІІ“. Според предварителната заявка от „Булгаргаз“ природният газ трябва да поевтинее с около 6% от началото на годината.

България разполага с ново ниво на сигурност на доставките на природен газ, като страната осъществява големи инвестиции в енергийната сфера, за да бъде геостратегическа държава, която да може да транзитира всякакъв газ през 100% българска инфраструктура по пътя ѝ към пълна диверсификация, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение на модернизираната компресорна станция „Петрич“.

От 1 януари 2021 година България вече получава газ от доставчик, различен от Русия – Азербайджан. Това става възможно с построяването на Трансадриатическия газопровод, който беше въведен в експлоатация в средата на ноември. По него Европа ще получава общо 10 млрд. куб. метра газ годишно от находището „Шах Дениз ІІ“ в Каспийско море. От тях за България са предвидени 1 млрд. куб. метра, за които преговори започнаха още през 2009 г. Тези количества са около 1/3 от годишното потребление на газ в страната.

Договорът е за срок от 25 години. По него се предвиждаше България да получава газ през връзката IGB, чиято реализация започна след дълги години в застой. Сега работата по нея отново се бави, но този път това е свързано с пандемията от коронавирус. За това на първо време газът ще влиза през съществуващата връзка с Гърция „Кулата – Сидирокастро“.

По Трансадриатическия газопровод Гърция също ще получава 1 млрд. куб. метра годишно, а останалите 8 млрд. отиват за Италия. Така регионът на Централна и Югоизточна Европа получава още един източник на природен газ, освен Русия. Към момента в тази част на континента „Газпром“ е основен доставчик, макар че са налични и известни количества втечнен газ, получаван в терминала „Ревитуса“.

Тези количества ще се увеличат след изграждането на нов терминал край Александрополис, в който участие има и българската „Булгартрансгаз“. Идеята за този терминал също е на повече от 10 години и се зароди с кризата, която предизвика спорът между Русия и Украйна за газовите доставки през зимата на 2009 г.

„Газпром“ доставя около една трета част от природния газ, потребяван в Европа. В страните от Централна и Източна Европа обаче този процент надхвърля 70%. По тази причина и през последните години активно се работи за диверсификацията на доставките в региона.

Трансадриатическия газопровод е част от струващия 40 млрд. евро Южен газов коридор, подкрепен силно от Европейската комисия. Този маршрут замени плановете за Nabicco, чието трасе минаваше през територията на България. Дължината на газопровода е почти 900 километра, основно през Гърция, а стойността му се изчислява на 4,5 млрд. евро. Капацитетът на ТАР е 10 млрд. куб. метра годишно.

Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също беше на място, лично се увериха в постигнатия реален резултат от политиката на българското правителство за енергийна диверсификация. Действията на кабинета в тази посока са свързани с приоритетната цел да се гарантира сигурността на снабдяването с природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден. Това е важно събитие за българската икономика и се радвам, че успяхме да изпълним проекта, каза Теменужка Петкова. Бойко Борисов подчерта, че до момента не е имало възможности за осъществяване на тази идея, въпреки че е имало идеи, желание и амбиции. „Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, изтъкна премиерът.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов припомни, че ценообразуването с „Газпром“ беше предоговорено и бяха възстановени над 200 млн. лева на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ. „Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен е Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов посочи, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31 декември 2020 г. до 1 октомври 2021 г. доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция – България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция.

Бойко Борисов и Теменужка Петкова направиха оглед на напредъка на строително-монтажните работи на площадката за модернизация на компресорна станция „Петрич“, които следва да приключат в началото на настоящата година. Дейностите са част от мащабния проект за модернизация на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“.

В рамките на първия етап на проекта на компресорна станция „Петрич“ беше монтиран един газотурбокомпресорен агрегат, производство на американската компания Solar Turbines и отговарящ на екологичните стандарти. През втория етап от модернизацията на компресорна станция „Петрич“ ще бъде монтиран и втори агрегат. Модернизираните компресорните станции позволяват значително да бъде увеличен капацитетът на точката на междусистемно свързване Кулата – Сидирокастро.

stran 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Италианската полиция използва в понеделник водни оръдия и сълзотворен газ в североизточния пристанищен град Триест, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу здравния пропуск, който от петък е задължителен за достъп до работното място

* * *
Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хипепрзвукова ракета, както бе съобщено от в.„Файненшъл таймс“, заяви китайското външно министерство

* * *
Европейският съюз обсъжда по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус, включително срещу авиолиниите на страната, за да увеличи натиска върху президента Александър Лукашенко, когото обвинява в подпомагане на нелегални мигранти да влязат в Полша и балтийските републики

* * *
Потреблението на природен газ, добиван в Русия, достига рекордни ръстове, но въпреки това Москва е готова да увеличи доставките за Европа, ако получи такова искане, заяви руският вицепремиер Александър Новак. Европейските спот цени на газа (стойност към даден момент) нараснаха с 800% през 2021 г.

* * *
Временният премиер на Румъния Флорин Къцу заяви, че се анализират възможни решения за балансирането на твърде високите цени на енергията. Правителството обмисля да намали за срок от 6 месеца ДДС върху енергията от 19 на 5% за малките и средните предприятия

* * *
Хиляди демонстранти излязоха за пореден път вчера по улиците на няколко града на Швейцария, за да протестират срещу антиковидните мерки. В столицата Берн имаше контрапротест. Демонстрациите преминаха без сблъсъци

* * *
Темите за климатичните промени и европейската демокрация предизвикват най-силен интерес у европейските граждани, участвали в многоезичната цифрова платформа futureu.europa.eu, част от Конференцията за бъдещето на Европа. Слаб интерес европейците заявяват към темите Здравеопазване и Миграция. В някои европейски държави има нулев или минимален интерес към инициативата

* * *
Венецуела
премахна 6 нули от банкнотите си при пускането на дигиталния боливар след периоди на хиперинфлация. Новите банкноти са рядкост и при повечето разплащания в брой се използват долари, дори и в по-бедните части на столицата Каракас. Боливари се разменят предимно при връщане на ресто или за допълване на плащане. Ползва се и колумбийския песос. Венецуела отстрани 14 нули от валутата си от 2008 г. до сега, а проблемът с голямата инфлация остава

* * *
Евродепутатите ще изберат своя следващ председател за мандат от две години и половина на 17 януари 2022 г. Коментират се имената на Давид Сасоли, Роберта Мецола, Естер де Ланг и Естебан Гонсалес Понс

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни