България ще поръча допълнително над 3 милиона дози иРНК ваксини срещу ковид-19

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози иРНК ваксини срещу ковид-19

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози иРНК* ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на правителствено заседание. Предлага се допълнителни количества ваксини да бъдат 2 897 694 дози от ваксината на „Пфайзер – Бионтех“ и 460 000 дози от ваксината на „Модерна“.

Костадин Ангелов уточни, че тази промяна се налага заради постъпилата информация от Европейския съюз за възможностите за доставки и за очакванията за намалени количества към страната на ваксини, които са произведени от „Оксфорд“ и „Астра Зенека“.

Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. Steering Board, сформиран от Европейската комисия по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства „Пфайзер“ и „Бионтех“. „Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави министър Костадин Ангелов.

Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.


* иРНК ваксина – (информационна РНК, англ. mRNA – от ‘messenger’, на английски вестоносец). Такива са ваксините, разработени от Moderna (американска биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс) и от BioNTech (германска биотехнологична компания, базирана в Майнц), която работи заедно с Pfizer („Файзър“, американска многонационална фармацевтична корпорация, една от най-големите фармацевтични компании в света).

moderna covid 19

vaccive Oxford University AstraZeneca COVID 19

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема