Електронна система за регистриране на желаещите за ваксиниране стартира след дни

▶️ Електронна система за регистриране на желаещите за ваксиниране стартира след дни

Изборът на ваксина срещу коронавируса е възлов момент в стратегията на българското правителство и ще бъде факт след началото на редовните доставки на препаратите от различните производители, каза по време на брифинг министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. От 3 март ще стартира електронна система за регистриране на желаещите за ваксиниране.

В нея хората ще могат да отбележат предпочитанието си с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите, обясни здравният министър.

Личните лекари също могат да започнат да ваксинират своите пациенти. Обмисля се възможност за създаването на мобилни екипи, които да ваксинират трудноподвижни хора, като към тях ще бъде включена и системата за Спешна помощ. Проф. Костадин Ангелов заяви, че има достатъчно количества ваксини и могат да бъдат ваксинирани всички желаещи български граждани, както и чужди граждани, които пребивават в България, като например студенти. От началото на седмицата се очакват още ваксини.

В страната са подготвени 318 ваксинационни кабинети и от 21 февруари 2021 г. те вече работят. Очаква се в неделния ден да бъдат ваксинирани около 10 хил. души. „Надеждата е във вашите ръце – повярвайте в науката и във вашите лекари“, каза още здравният министър по време на брифинга. Той уточни, че за ваксинираните през последните дни хора са запазени вторите дози. Проф. Костадин Ангелов допълни, че няма клинични изпитания, които да позволяват ваксиниране с различни видове ваксини или с по-малко от две дози.

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим зелени коридори за ваксинация.“ – съобщи министърът на здравеопазването, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в Университетска болница „Александровска“. Днес Министерството на здравеопазването даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост – и денонощно, стана ясно от думите на здравния министър. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп. На заместник-министрите на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

vaccive Oxford University AstraZeneca COVID 19

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 21-02-2021

 

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу ковид-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове:

  • целодневно през почивните дни (събота и неделя);
  • в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък);
  • при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове. 

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема